AKTUELNO

Google Maps menja način na koji rukuje podacima o vašoj lokaciji.

Umesto da pravi rezervnu kopiju vaših podataka u klaudu, Google će ih uskoro skladištiti lokalno na vašem uređaju.

U mejlu koji je poslat korisnicima, Google kaže da imate rok do 1. decembra da sačuvate sva putovanja na svom uređaju pre nego što počne da briše vaše stare podatke. Vremenska linija (Timeline), ranije poznata kao Istorija lokacija, jeste funkcija koja prati vaše rute i putovanja na osnovu lokacije vašeg telefona, omogućavajući vam da ponovo posetite sva mesta na kojima ste bili u prošlosti.

Ali sada, umesto da sve ove informacije veže za vaš Google nalog, kompanija će ih povezati sa uređajima koje koristite.

Google je prvi put najavio ovu promenu u decembru 2023. kao deo svojih napora da pojača privatnost korisnika, a nešto ranije je počeo da briše određene lokacije iz istorije posećivanja.

Foto: Unsplash.com

Prelazak na nov način skladištenja znači da više nećete moći da pristupite Timeline-u sa dekstop verzije aplikacije, odnosno Google Maps sajta.

Ako do tada ne omogućite nova podešavanja, Google će pokušati da premesti poslednjih 90 dana vaše istorije putovanja na prvi uređaj na kom se prijavite, a svi stariji podaci biće obrisani.

Ako želite da nastavite da koristite Timeline, otvorite Google Maps na svom mobilnom telefonu, kliknite na sliku profila u gornjem desnom uglu ekrana i izaberite Your Timeline.

Odatle izaberite da li želite da zadržite podatke o lokaciji dok ih ručno ne izbrišete ili da ih Google automatski izbriše nakon 3, 18 ili 36 meseci.

Autor: