AKTUELNO

Elon Musk je u utorak odustao od tužbe protiv OpenAI i njegovih suosnivača Sema Altmana i Grega Brockmana zbog izdaje osnivačke misije startapa.

Na kalifornijskom sudu, Musk je optužio AI firmu kojoj je pomogao da se uspostavi 2015. da je prekršila obavezu stvaranja veštačke inteligencije koja koristi društvu kada je postala profitno preduzeće koje podržava Microsoft.

U podnesku advokata koji zastupa Muska traži se od suda da odbaci ceo slučaj, bez navođenja razloga.

Milijarder, koji je napustio OpenAI 2018. godine, tvrdio je u svojoj prvobitnoj žalbi da je proizvođač ChatGPT-a uvek bio zamišljen kao neprofitni entitet. On je dodao da nedavne promene u sali upravnog odbora znače da je OpenAI sada zapravo podružnica softverskog giganta Microsofta.

Musk je izneo slične optužbe u prošlosti, a OpenAI i Microsoft su ih demantovali.

OpenAI je zaokupio maštu javnosti krajem 2022. godine objavljivanjem svog chat bota ChatGPT, koji može da generiše pesme i eseje, pa čak i da uspe da za vas dobije ocenu na ispitima. Firma je takođe razvila alate za generisanje slika i video zapisa koji se smatraju liderima u svojoj oblasti.

Microsoft, veliki investitor u OpenAI od 2019. godine, prošle godine je uložio milijarde u kompaniju. A gigantska firma je "uskočila" kada je odbor OpenAI-a otpustio generalnog direktora Altmana u novembru prošle godine, zaposlivši ga i ponudivši da udomi sve članove osoblja koji su bili nezadovoljni njegovim smenjivanjem.

Odbor OpenAI je preokrenuo kurs pošto je neslaganje u kompaniji poraslo, vrativši Altmana na funkciju i zamenivši nekoliko članova odbora.

OpenAI je započeo život kao neprofitna organizacija posvećena razvoju „veštačke opšte inteligencije“ (AGI), nejasnog termina koji se labavo definiše kao vrsta veštačke inteligencije koja bi daleko nadmašila ljudske sposobnosti po svim merilima inteligencije. Ideja je bila da OpenAI garantuje da će takva tehnologija biti bezbedna za čovečanstvo.

Muskov pravni tim kaže da se ovaj temeljni princip „okrenuo na glavu“.

„Do današnjeg dana, web lokacija OpenAI Inc nastavlja da tvrdi da je njena povelja da osigura da AGI 'koristi celo čovečanstvo'“, navodi se u podnesku.

„U stvarnosti, međutim, OpenAI Inc je transformisan u de fakto filijalu zatvorenog koda najveće tehnološke kompanije na svetu: Microsofta.

Otkako je napustio OpenAI, Musk se pridružio horu kritičara koji upozoravaju da bi superinteligencija mogla značiti kraj za čovečanstvo. Takođe je pokrenuo sopstvenu AI firmu, xAI, prošle godine i rekao da želi da prikupi milijardu dolara od investitora.

Musk je u ponedeljak izrazio ljutnju na OpenAI, a pomenuo je i njegovo partnerstvo sa Appleom.

„Apple nema pojma šta se zapravo dešava kada predaju vaše podatke OpenAI-u. Oni vas bace niz reku“, rekao je Musk u objavi na X mreži, čiji je takođe vlasnik.

Autor: Snežana Milovanov