AKTUELNO

Beogradski dani porodice će biti sve jači i snažniji, jer je to manifestacija koja promoviše radost, druženje i ljubav. Ona treba da bude nešto po čemu će Beograd biti prepoznatljiv i to u proleće kada je on najlepši, kad se budi i cveta, rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić koji je danas zajedno sa patrijarhom Porfirijem prošetao Knez Mihailovom ulicom i Trgom republike gde je povodom manifestacije „Beogradski dani porodice” postavljena centralna bina.

Foto: FOTO: BEOINFO

Šapić je naglasio da je Beograd grad dobrih ljudi, da se to neće menjati, te da neće dozvoliti da se pod plaštom trendova društvo truje.

– Ne smemo da dozvolimo da se promeni ono kako smo nastali, kao ni to kako se porodica sama po sebi sastavlja. Moramo da odbranimo tradicionalne vrednosti i neke trendove koji se nameću ne moramo da usvajamo i pratimo. Beograd je ubek bio grad otvorenih ruku, širokog zagrljaja, koji prima sve i nastaviće tako da bude. Tako da ću dokle god budem bio u prilici da branim tradicionalne vrednosti i poštujem našu SPC kao simbol okupljanja srpskog naroda. Da nje nema pitanje je da li bismo danas postojali – naveo je Šapić.

Foto: FOTO: BEOINFO

Verujem, dodao je, da će „Beogradski dani porodice” opstati jer smo je i proglasili manifestacijom od značaja za Grad Beograd, ali i zbog toga što je porodica nukleus i suština društva.

Foto: FOTO: BEOINFO

– Moja ideja je da u vremenima kada tradicionalna porodica teško opstaje, kada sa svih strana pokušavaju sistemski da je uruše, da je očuvamo i pokažemo da bez nje nema društva, države i naroda. Prošle godine ova manifestacija je trajala jedan vikend, a sada dva meseca. To sam uradio u inat onima koji su pokušali da je obesmisle i objasne nam da to nije u skladu sa trendovima. Rekao sam da će ovo ne samo da opstane ako ja budem tu, već će da jača, živi i bude još veća – naglasio je Šapić.

Foto: FOTO: BEOINFO

On je podsetio da „Beogradski dani porodice” ove godine traju od 15. aprila do 15. juna, sa centralnim datumom 15. maj kada je obeležen Međunarodni dan porodice.

Foto: FOTO: BEOINFO

– U užem centru grada postavljeno je više od deset bina, organizovano je preko stotinu koncerata klasične muzike, džeza, bluza, pop-rok muzike. Prvi put smo imali prikazane balete, pružili šansu najboljim mladim bendovima, imali smo i veliki beogradski porodični karneval koji okuplja preko 300 dece iz beogradskih vrtića. Dali smo priliku i našim kulturno-umetničkim društvima koji nažalost danas nemaju gde ni da se pokažu, uključili smo i 30 festivala – istakao je Šapić.

Foto: FOTO: BEOINFO

On je zahvalio patrijarhu na, kako je rekao, velikoj podršci od prvog dana kada je ideja o ovoj manifestaciji kandidovana.

– Patrijarh je sa nama bio i prošle godine, a tu je i danas. Nadam se da će ovo postati tradicija i da će, bez obzira na to ko bude bio na čelu Grada, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom Dane porodice obeležavati na ovaj način – rekao je Šapić.

Patrijarh Porfirije je istakao da je važno znati šta je porodica jer je ona nešto što je sam Gospod ustanovio u ljudskom rodu.

Foto: FOTO: BEOINFO

– Bog je predvideo da ljudi sebe realizuju kroz zajednicu, kroz drugoga, a kao centar Bog postavlja ljubav. Ustanovio je bračnu zajednicu da bismo se učili ljubavi – poručio je patrijarh i dodao da smo jedni drugima potrebni i da od toga ne odustanemo zarad lažnih ideologija koje insistiraju na pravima pojedinca i individua prepuštenih sebi, potpuno usamljenih.

Foto: FOTO: BEOINFO

Poželeo je Aleksandru Šapiću sreću u održavanju manifestacije, čija je kako je naveo i bila ideja, te rekao da „dok nas god jeste slavimo porodicu i živimo kao porodica”.

Autor: