AKTUELNO

Patrijarh Porfirije je naglasio da je danas slava, a kad je slava onda je i radost.

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić, patrijarh srpski Porfirije i predsednik vlade Srbije Miloš Vučević obeležili su danas gradsku Slavu Spasovdan lomljenjem slavskog kolača u Starom dvoru.

Šapić je, obraćajući se zvanicama, izrazio zadovoljstvo što smo, kako je rekao, sada već drugi put od kada postoji ovo zdanje, baš na ovom mestu u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija lomili slavski kolač i na ovaj način obeležili slavu Grada Beograda.

"Želim da ovo postane deo tradicije i drago mi je što ove godine nastavljamo u tom pravcu. Drago mi je što je tu moj prijatelj predsednik srpske vlade Miloš Vučević i to treba da bude još jedan pokazatelj da smo svi mi jedna strana, da smo svi na istom zadatku. Želimo da u periodu ispred nas pokažemo kako na različitim nivoima vlasti treba da sarađujemo, imamo stalnu komunikaciju i da pokažemo koliko je važno da u svim sferama društva vodimo sinhronizovanu i jedinstvenu politiku koja će se voditi za interese srpskog naroda", rekao je Šapić.

Foto: Foto: Beoinfo

On je dodao da postoji pokušaj jednog dela javnosti da se sve što je tradicionalno pokaže kao retrogradno.

"Ja mislim da je upravo obrnuto, da ono što je tradicionalno treba da nam pomogne da idemo napred, da budemo bolji i uspešniji. Izuzetna je čast što je Srpska pravoslavna crkva sa nama domaćin gradske slave. Potpuno sam siguran da se u budućnosti i kako se budu menjali ljudi koji vode grad, ova tradicija neće menjati, da će postati prirodno što srpski narod i naš grad i zaslužuju. Hvala svima koji su došli da zajedno obeležimo ovaj važan dan. Neka nam je srećan Spasovdan", istakao je Šapić.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je danas slava, a kad je slava onda je i radost.

"Slava je oslanjanje na korene, ali u isto vreme i pogled u budućnost. Slavimo autentičnog, pravog i jedinog Boga, ali danas slavimo i autentičnog i pravog čoveka. Slavimo jedinstvo između Boga i čoveka, ali i jedinstvo ljudskog roda, porodice, grada, svoga naroda. Zato nije slučajno da je Spasovdan izabran da bude slava prestonog grada", rekao je srpski patrijarh.

Svečanosti su prisustvovali član Privremenog organa Nikola Nikodijević, Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet, Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, sveštenstvo SPC, narodni poslanici, ministri, gradski sekretari i predsednici opština.

Tradicionalna Spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve do Hrama svetog Save održaće se večeras od 19 časova.

Autor: Iva Besarabić