AKTUELNO

U Beogradu se juče odigrala scena poput neke filmske kada su Beograđani pauna, koji je pobegao iz zoo-vrta, pronašli u podzemnoj garaži u jednoj stambenoj zgradi

Ptica koja je neprimetno izašla iz zoo-vrta lepo se prošetala po Beogradu, a građani koji su se zatekli u garaži ostali su u potpunoj neverici.

- Noćas u garaži, zvali posle iz Zoo-vrta da dođu po njega - objavila je na X mreži jedna devojka koja je i fotografisala pauna kako se šepuri između parkirtanih automobila.

Prelepi paun je ubrzo vraćen u beogradski Zoološki vrt, a ovo nije prvi put da je neka životinja pobegla.

Svi se dobro sećamo čuvenog bekstva majmuna Samija. Šimpanza Sami koji je veoma brzo postao ljubimac svih Beograđana, stigao je u Vrt početkom 1988. godine.

Sami je prvi put pobegao 21. 2. 1988. oko 20.00 časova, napravivši pravu pometnju kada je dorćolskim ulicama – Gospodar Jevremovom i Kralja Petra krenuo prema Domu JNA, praćen u stopu od policije i čuvara zoološkog vrta.

Majmun je nonšalantno došao do bioskopa „Balkan“. Da to nije samo „slatki majmun“ prolaznici su shvatili kada se nakostrešio i raširenih ruku im potrčao u susret. Nastala je panika, bežalo se glavom bez obzira, a žene su decu pribijale uz zidove zgrada, praveći prolaz šimpanzi. Tada se zaputio pravo u terazijski tunel, ali su policajci i vrtni radnici uspeli nekako da ga usmere ka Kalemegdanu.

Foto: Pixabay.com

Uz pratnju desetak policijskih automobila i patrola, koje su mu krčile put sa ciljem da istovremeno zaštite građane i odbeglu životinju nepovređenu vrate u kavez, Sami je ulicom Vase Čarapića stigao do Studentskog trga.

Tadašnji direktor Vuk Bojović je uspeo da razgovorom odobrovolji Samija, da ga uhvati za ruku i uz reči: „Hajde Sami, idemo kući“, uvede u svoj auto, lično doveze do Vrta i uvede u kavez. Nigde u svetu nije zabeleženo da je neko odraslog šimpanzu, kojeg veoma kratko i površno poznaje, smeo da uvede u svoj auto i vozi po gradu. Svakome ko poznaje ponašanje, narav i snagu tih životinja, jasno je da se radilo o velikom riziku i ogromnoj hrabrosti. Nakon ovoga, nemirna šimpanza je imala još jedno neslavno bekstvo.

Sami je uginuo, od iznenadne opasne bolesti, 11. 9. 1992. u jedan sat posle ponoći. Obdukcijom je ustanovljeno da je uzrok bio infarkt creva, a u Vrtu mu je podignut spomenik.

Autor: Iva Besarabić