AKTUELNO

Ne krije od kolike važnosti su joj svi veliki praznici!

Estradna umetnica Vesna Vukelić Vendi neko je ko je svoj život posvetio duhovnosti, te neretko ističe koliko je važno da su um i telo u slozi.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, pevačica je specijalno za portal Pink.rs otkrila Uskrs izgleda u njenom domu.

Foto: TV Pink Printscreen

Postite sva četiri posta. Koliko je teško istrajati u tome, shodno ljudskoj duši koju svakodnevno prate iskušenja?

Postim sva četiri posta. Sredom i petkom. Čovek koji ne posti, on je zarobljenik jedne stihije liberalnosti i pomami ka grehu. Čovek koji ne posti ne može da razlikuje dobro od greha. Čovek je nešto najsloženije što je Bog mogao da stvori. Milijde ćelija stvorene su da funkcionišu u našem sistemu. Svaki atom našeg tela je čudo, a stvoreni smo po liku Božijem. Bez njega, mi nismo njegovi, nego živimo u horizontali potrošačkog društva. Osnovna stvar u svakom ljudskom životu je da raste ka visinama i da postane bliži Bogu i dobije oboženje. Da bi se to desilo, ne može se bez posta, molitve i liturgije. Pitam se kako je onima koji ne poste. Greh je ono što odvaja Boga od čoveka. Stvar je u tome da li želimo da postimo i budemo bogoliki, ili da mrsimo i da idemo putem svedozvoljenosti, jednim širokim putem propasti.

Foto: TV Pink Printscreen

Šta za Vas predstavlja Vaskrs?

Rađanjem Gospodnjim počinje nova era. Tada je počelo novo računanje vremena. Bog je došao u telu čoveka. Trideset i tri godine je vitisao u telu čoveka, kako bi nam pokazao šta će biti sa nama. Treći dan nakon što je Vaskrsao i narednih četrdeset dana je prolazio mestima gde je on bio tokom svog bitisanja. Vazneo se na Spasovdan. Zato je jako važno da znamo zašto se izlazi treći dan na groblje i šta se dešava sa dušom četrdeset dana nakon završetka ovozemaljskog života. Kada se desi strašni sud, onda se azdvajaju oni koji su njegovi sledbenici, od onih koji to nisu. Gospod je svima dao slobodnu volju. On je oslobodio čoveka uzasmrti. Važno je činiti dobra dela, jer onda gradimo put ka njemu. Naše potrošačko društvo mora da shvati da se ne sme biti srcem vezan za materijalno. Bogataši koji imaju para, a milostivi su prema sirotinji, posebno su dragi Bogu. Poznato je da često oni koji imaju ne obraćaju pažnju na one koji nemaju, upravo zbog toga Bog blago gleda na takve. Moć razuđivanja, ili razmišljanja, veliki je poklon od Gospoda i treba ga posebno ceniti.

Kako dočekujete najradosniji hrišćanski praznik u Vašem domu?

Najvažnije je da se svi u kući pričestimo i da se to proslavi uz jednu trpezu ljubavi. Tu je Bog centralna figura. Na trpezi je je on prisutan, figura kroz koju gledamo život. Šta ima lepše kada ti Bog garantuje da ćeš da Vaskrsneš, kada si u ljubavi sa njim?!

Foto: TV Pink Printscreen

Poruka čitaocima portala Pink.rs?

Nemojte dozvoliti da vas stihija ovog vremena i udara o raznorazne životne stene i pravi od vas majmune. Neka se ovi koji nisu vrate Bogu, odu da se pričeste i da spoznaju ljubav. Niko vam ne može pomoći, ako ne pomognemo sami sebi. Ukoliko ne pričate sa najbližima, stvarate netrpeljivost, onda stvarate buru u svojoj duši. Ne očekujmo da menjamo druge, ako nismo sposobni da se promenimo i da od sebe odbacimo prljavštine i greh. Post, pričešće, molitva, liturgija, ispovest. To su Svete tajne, kao istina, pravda i ljubav. Lako je biti prevarant, ali je teško biti čovek.

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: S.Z.