AKTUELNO

Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica je kontroverzni muzičar koji je bio tatu majstor, da bi 2022. godine krenuo da osvaja estradno nebo Srbije, a danas je u vrhu trendinga s pesmom "Rendalica", na koju "odlepljuju" mlađe generacije.

U celu priču je krenuo sa Pljugicom, odnosno Lazarom Bjelovićem, a u žižu interesovanja su dospeli jer su publiku na svojim nastupima "udarali" patikama po glavi, da bi nešto kasnije nastavili svako svojim putem.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Despić je ove godine objavio novi singl koji je prvi na trendingu, a time dolazimo i do "Bauljam i ćarlijam". Za početak, Desingericina pesma se zapravo zove "Rendalicca", ali zbog zapaljivog refrena, svi traže reči "bauljam" i "ćarlijam". Starijima su ove reči poznate, dok mladima i nisu najjasnije, što i ne čudi jer svaka generacija ima svoj žargon. Doduše, neki izgovaraju "ćarlijam", drugi "čarlijam", ali kontekst je isti.

Foto: E-Stock/Nataša Rajaković

Inače, reč "ćarlijati" spada u starije reči srpskog jezika i vuče korene još iz perioda turske vladavine u Srbiji.

Značenje je dosta "neuhvatljivo" jer zapravo označava lagano komešanje vazduha u slobodnom prostoru, odnosno pirkanje, narodski rečeno. (Tokom godina, reč je postala sinonim i za tiho pričanje, šaputanje.)

Najčešće se korisiti u sintagmi "vetar ćarlija" odnosno lagano duva, ali u sklopu Dragomirove pesme, to je više filozofski momenat jer pijani junak ove pesme ne može da se svrti i svuda ga ima.

Opet, kod umetnosti je lepota što je svako tumači na svoj način, pa je sasvim moguće da je Desingerica mislio i na nešto drugo, ali to nećemo znati dok on sam ne progovori o tome.

Foto: Pink.rs

Što se druge reči tiče, "bauljati" obično  sekoristi za kasne noćne avanture posle kojih glavni junak jedva ide, pa zato baulja. Takođe, ako je dobauljao do kuće u takvom stanju, velika je verovatnoća i da će sutradan ujutru izbauljati iz kreveta. Neki bauljaju i na četiri noge jer je u alkoholisanom stanju teško održati ravnotežu. Takođe, može označavati i da se neko muči u životu, snalazi...

Sinonimi su tumarati, lunjati, lutati, smucati se, šetkati se, cunjati...

Foto: E-Stock/Nataša Rajaković

"Ja noćas sam pijan, bauljam i ćarlijam

Drogiran i pijan, bauljam i ćarlijam

Ne tražite mene, jer noćas mafijam

Bauljam i ćarlijam, drogiran i pijan"

Eto. Desingerica, odnosno njegov junak "baulja" jer je pijan, pa teško hoda, a samim tim i "ćarlija" jer je nemiran poput vetra...

Autor: pink.rs