AKTUELNO

Naša slavna pevačica Lepa Lukić gostovala je u jednoj emisiji i tom prilikom se dotakla mnogih tema - od njenog uspeha i karijere, do toga kako je uspela da očara publiku svojim pesmama koje se pevaju kao da su izvorne narodne.

Lepa Lukić, dobitnica je brojnih priznanja, uključujući i zlatnu medalju za izuzetne zasluge, a takođe je i ostavila neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Srbije.

- Ovo je zaista kruna moje karijere. Bilo je mnogo nagrada, ali ova je najdraža jer je odlikovanje od predsednika države, Aleksandra Vučića - rekla je pevačica.

Kako ste se osećali kada ste dobili nagradu?

- Bilo je to kao doček kraljice, boginje Srbije. Ministar kulture Nikola Selaković me je dočekao i uručio nagradu ispred zgrade Etnografskog muzeja. Bilo je izuzetno priređeno, ceremonija za pamćenje.

Foto: TV Pink Printscreen

Vaše pesme pevaju se kao da su izvorne narodne. Kako objašnjavate tu popularnost?

- Kompozitor Petar Tanasijević pisao je pesme koje su bliske narodu. Sve pesme sam birala sama. Nikada nije bio nametljiv. On je bio kompozitor broj jedan i sve njegove pesme su postale hitovi. Sama sam birala pesme koje imaju dobru poruku i tekstove. Pevala sam za narod, za mladež, a ne za sebe.

Kada se osvrnete na svoju dugu karijeru, koje trenutke pamtite kao najposebnije?

- Ne mogu da izdvojim nijedan trenutak. Sve je išlo prirodnim putem. Nikad nisam imala menadžera, niko me nije protežirao. Trčala sam tamo gde ima mnogo naroda da me čuje i tako je krenulo.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Da li je danas drugačije nego tada kada ste počinjali?

- Jeste, danas se više gleda nego što se sluša. U moje vreme, pesme su trajale godinama. Recimo, pesma 'Od izvora dva putića' traje već 56 godina. Publika me voli jer sam pri zemlji, uvek dostupna i spremna da se slikam ili popričam sa svakim.

Zašto mislite da današnji pevači ne uspevaju da naprave pesme koje će trajati kao vaše?

- Ja nisam kriva za to, ali mislim da je problem u tome što danas pesme nemaju dušu i poruku kao nekada. Ja sam uvek birala pesme koje imaju dobru poruku i koje narod može da se poveže sa njima.

Da li imate omiljene pevače među mlađim generacijama?

- Sviđa mi se Aleksandra Prijović. Ona prelepo peva i njene pesme imaju poruku. Zato je doživela veliki uspeh. Ja nikada ne kritikujem mlađe pevače. Uvek ih podržavam i dajem im šansu.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Kako se sećate svojih početaka u Radio Beogradu?

- Kada sam snimila pesmu 'Od izvora dva putića', pozvali su me u Radio Beograd. Nisam morala na audiciju, odmah su me pustili da snimam trajne pesme. Bila sam srećna tada i nikada nisam sanjala da će moja karijera trajati ovako dugo.

Vaš glas se nije promenio kroz godine. U čemu je tajna?

- Ne znam. Mogu da zapevam sada, sedeći, isto kao pre 20-30 godina. Glas se nije menjao. Mislim da je to dar od Boga.

Autor: Nikola Žugić