AKTUELNO

Autorka istinitog svedočanstva zasnovanog na autentičnom dnevniku “Svedok” Marija Miketić poseduje dvadesetogodišnje iskustvo u radu sa žrtvama verskih sekti.

Miketićeva je, kaže, bila suočena sa žrtvama i njihovim porodicama, da su žrtve često imale brojne psihičke i duševne posledice kao posledice boravka u sekti, te da su bile primoravane na mnoge stvari.

- Bile su primorane da promene pol, na seksualne orgije i slično. Ovde je reč o totalitarnim, destruktivnim sektama – kaže Miketićeva. Kaže da se roman “Svedok” temelji na istinitoj priči i da je sadrži ispovest devojke koja je boravila u pseudo-hrišćanskoj sekti.

- Imala je svega 20 godina kada se suočavala sa time, jako mlada suočavala se sa manipulacijom ličnosti i, kada je želela da pobegne, nije uspevala – kaže Miketić za Pink. Dodaje da se kroz knjigu dosta bavila mehanizmima manipulacije: kako i na koji način privlače, gde su zamke, koji su to okidači koji nekoga odvedu na drugu stranu razuma…

Sekta se nameće kao brižna majka, nudi zamenu za sve društvene odnose i pokušava da saseca emocionalne mostove preko kojih bi žrtva mogla da se vrati normalnom toku života, ukoliko ikad posumnjaju. Bitan činilac je i informaciona izolacija, kao vid manipulacije – kaže Miketićeva.

Kaže da su žrtve iskreni bogotražitelji, osobe kojima je potreban duhovno bogat i sadržajan život i one koje prihvataju prvo što im se nudi. Upravo zato su sekte jako agresivne u nastupu i propagiranju svog učenja.

Priređivač knjige “Znak zveri” Dušan Todorovic koji inače istražuje kultove kaže da su ljudi željni duha, dfuše, bogotražiteljskog momenta…

#Novo jutro

#Sekta

'