AKTUELNO

Svi pričaju o trovanju đaka u šest beogradskih osnovnih škola, a svi su jeli špagete iste ketering firme. Na stomačne tegobe izazvane pokvarenom hranom požalilo se 149 đaka.

Niko od đaka nije zadržan na bolničkom lečenju, a svi su jeli špagete sa bolonjez sosom koje njihovim školama dostavlja ista ketering firma.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Doktor Slavica Maris, epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje, rekla je da je u pitanju stafilokokni-enterotoksin koje je labaratorija za Javbno zdravlje juče u večernjim satima to dokazala.

-Epidemiološko istraživanje obuhvaćeno je 18 osnovnih škola i dva privatna vrtića i sve je provereno tokom jučerašnjeg dana. Svakako ta hrana je nebezbedna po onoga koji je konzumira zato što taj stafilokok-aureus može da produkuje enterotoksin koji je termostabilan. To znači da se ne uništava na temperaturama od 100 stepeni i može da izazove trovanje hranom kod većeg broja dece – rekla je Marisova.

Doktor Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, istakao je da će oni ispitati hranu od početka proizvodnje preko transporta do posluživanja krajnjih korisnika.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Kada je hrana u pitanju postoje određena pravila koja se ne smeju kršiti. Ta pravila su sadržana u dobrim proizvođačkim, higijenske i distributevne prakse. Stafilokok kao uzročnik trovanja dece unesi se polja, pretpostavlja se da je neko kliconoša. Najčešće se dešava u proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom moraju da budu potpuno zdravlje i oni idu na kontrole svakih šest meseci – rekao je Panajotović.

Prema njegovim rečima ranije kontrole ove firme koja je distribuirala hranu nije bilo nekih većih grešaka.

#Beograd

#Trovanje

#Učenici

#škola

'