AKTUELNO

Slovenija je pre neki dan uputila zahtev Srbiji da joj vrati 313 umetničkih dela, istorijskih predmeta i zbirki. Zahtevaju slike i skulpture umetnika Božidara Jakca, Goimira Antona Kosa, Avgusta Černigoja, Riharda Jakopiča i mnogih drugih.

Ova dela se nalaze u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu, u Muzeju Savremene umetnosti, muzeja Istorije Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, u ovoj grupi radova je i portret srpske slikarke Nadežde Petrović koji je uradio slovenački slikar Ivan Grohar. I još mnogo radova.

- Ono što gledaoci treba da znaju, jeste, da ovo nije prvi put da se pokreće pitanje suksesije. Ja sam 1992. došao na mesto direktora Jugoslovenske kinoteke i to sam već zatekao, to je nešto sa čime se susrećemo svih ovih godina. Od negde 70. godine bili su veliki otkupi filmova iz kolekcije NDH za potrebe pravljenja serije 1981. godine o Titu i važno je reći da su kolekcije filmova koji se nalaze u Arhivu Jugoslovenske kinoteke su po zakonu došle u muzej kinoteke, odnosno arhiv kinoteke. Postojao je zakon koji je govorio, sve što se proizvede, kada je igrani film u pitanju, sa pratećom građom, sve što se kupi kao strani film, takođe sa pratećom građom, to se čuva u arhivu kinoteke i to je vlasništvo arhiva kinoteke - rekao je Radoslav Zelenović, upravnih audio-vizuelnih arhiva SANU.

Foto: Printscreen

On je dodao da kada je nestala Jugoslavija formirani su arhivi po zemljana bivše Jugoslavije. Takođe ne naglasio da Slovenci imaju najmanje razloga da traže jer su dve nedelje pre izbijanja rata u dva kamiona odneli sve što se tiče slovenačke kinematografije.

- Jugoslovenska kinoteka ustupa pravo da se koriste ti filmovi, da se prave digitalne verzije itd. Važno je reći to da su filmovi tu i da mogu da ih kloriste, ali oni ostaju u matici - rekao je Zelenović.

Zelenović je istakao jedan važan podatak koji treba da znamo, a to je da je 1973. godine, na sastanku republičkih i pokrajinskih sekretara za kulturu, odlučeno da više zemljama bivše Jugoslavije ne treba kinoteka i prestalo je njeno zajedničko finansiranje. Od tada  pa do danas sve troškove oko kinoteke plaćala je Srbija.

Nikola Kusovac istoričar umetnosti, ističe da se nada da će naši probranioci ove zahteve jasno odbiti.- To je totalna besmislica. Sve je to "lov u mutnom". Remek dela slovenačkog slikarskva 20-og veka su kupljena sredstvima ministarstva prosvete Kraljevine Srbije. Ono o čemu bi se možda moglo razgovarati jeste o onome što se nalazi u Saveznim ustanovama, pre svega u ministarstvu inostranih poslova. Kada su u pitanju muzeji, osnova za to nema - istakao je Kusovac.

#Nikola Kusovac

#Radoslav Zelenović

#Slovenija

#umetnine

'