AKTUELNO

Nakon požara koji je izbio na deponiji Duboko kod Užica i gustog dima koji je prethodnih dana pekrivao veći deo grada, stanovnici su bili uplašeni za kvalitet vazduha koji udišu. Ipak, nadležni ističu da razloga za strah nema.

- Situacija sa zagađenjem vazduha je u granicama normale. Gust dim koji je i dalje prisutan u zapaljenom delu deponije nije uticao na povećanje negativnih PM čestica u vazduhu. Nisu zabeležena prekoračenja, merna mesta kod biblioteke govore da granične vrednosti 2,5 PM čestica nisu prešle dozvoljene norme - saopšteno je za RINU u Zavodu za javno zdravlje u Užicu.

Ističu da se u proteklim danima nijedna osoba nije javila i zatražila zdravstvenu pomoć zbog tegoba koje su prouzrokovane požarom, ali su sve ekipe upućene u stanje na terenu i moguće je da će biti osoba sa takvim tegobama.

- Automatska stanica za merenje zagađenja vazduha biće postavljena i u Lunovom Selu, mesnoj zajednici koja je najbliža ugroženom području. Sve informacije o stanju sa vazduhom mogu se tokom čitavog dana dobiti na broj telefona 0648577521. Apelujemo na građane da se pridržavaju mera bezbednosti i da se udalje od većih izvora dima - naglašavaju u ZZJZ u Užicu.