AKTUELNO

Drvena ili metalna kašika kad jedemo med, ta velika dilema već dugo muči mnoge jer pojedini tvrde da nikako nije svejedno čime jedemo med, odnosno da ga treba jesti isključivo drvenom kašikom. Ima li osnova za tu tvrdnju, otkriva sagovornik "Blic Biznisa".

Korisni enzimi u medu navodno se uništavaju kontaktom sa metalima, te otuda već neko vreme slušamo kako med ne treba jesti kašikama od tih materijala, a da je najbolja opcija ona drvena. Pritom, pojedini tvrde da metali mogu da čak proizvedu i neke štetne toksine, kao i da se tom prilikom menja ukus meda.

Koliko u svemu tome ima istine otkriva nam Darko Batinić master ekološki inženjer i organski pčelar.

"To je još jedan od mitova. Pokušavam da sugerišem da je danas drugačije, odnosno, posuđe je uglavnom od prohroma i nije problem ukoliko jedete med metalnom kašičicom jer ona na neće reagovati u dodiru sa medom", kaže nam on i dodaje da je to ranije bio problem kada je pribor za jelo bio od aluminijuma ili nekog drugog metala.

"Aluminijum može da reaguje sa medom i zato med nije dobro skladišti u posudama koje su od alimunijuma, jer tada dolazi do reakcije i to nije dobro. Međutim, bez problema možete da jedete med metalnom kašičicom i neće mu se promeniti ukus niti sastav", navodi naš sagovornik.

Darko Batinić se izdvaja i po tome što u svom radu koristi inovativne metode proizašle iz savremenog, na nauci baziranog, pristupa poljoprivredi i pčelarstvu. Naime, osmislio je inovaciju u borbi protiv varoе koji je i patentirao. Otkrio nam je i svoj pristup pčelarstvu, organskom medu i pčelinjim proizvodima, ali i o tome koliko se organsko pčelarstvo razlikuje od konvencionalnog.