AKTUELNO

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na beogradskomSavskom trgu, tokom predstavljanja projekata koji će biti realizovani u okviru prestižneMeđunarodne izložbe EXPO 2027, da posle ekonomske obnove naše zemlje, sledi i ozbiljnaduhovna, kulturna, umetnička obnova Srbije, a ona upravo počinje ovim velikim projektimau našem glavnom gradu Beogradu.

Selaković je poručio da je fantastično što se upravo danas, na Međunarodni dan muzeja iEvropsku noć muzeja, predstavljaju infrastrukturni projekti u oblasti kulture koji upotpunosti menjaju lice ne samo Beograda, već i čitave Srbije i da će naš glavni graddobiti preko 50 hiljada kvadratnih metara muzejskog prostora.

Foto: Dario Konstantinović

„Podsetiću da je Savski trg, do pre samo nekoliko godina, bio jedan od delova grada koji sezaobilazio, ovde niste dolazili osim ako ste stizali železnicom negde iz daleka, a ondagledali kako što pre da se sklonite odavde. Ovo je danas jedan od najlepših trgova uBeogradu. Njega krasi ova zgrada stare Železničke stanice iz 1884. godine, u kojoj ćemo unarednim mesecima, dakle, ne u narednim godinama, nego narednih 2 do 3 meseca već, imatijedno veliko gradilište Istorijskog muzeja Srbije“, rekao je Selaković.

Foto: Dario Konstantinović

Ministar je ukazao da će objekat nekadašnje Pošte broj 2 arhitekte Momira Kurunovića,koji je bio ozbiljno oštećen i potpuno izmenjen tokom Drugog svetskog rata, dobiti svojstari izgled, ali kao potpuno nova zgrada.

Foto: Dario Konstantinović

„To će biti jedna od najlepših fasada u našem gradu, ali nije fasada zbog fasade važna, utoj zgradi će biti Dečji muzej. Prvi put imaćemo Dečji muzej, po ugledu na ZOOM muzej uBeču, koji treba da bude inkubator da od naše dece stvori buduće ljubitelje i poslanikekulture, buduće umetnike i kulturne radnike“, dodao je Selaković i najavio je da će u okvirutog muzeja biti i dve pozorišne scene, kao i da će Muzej grada Beograda napokon imati svojdom i da će po kvadraturi biti najveći muzej u Srbiji.

Foto: Dario Konstantinović

Dodao je i da će niz Savsku ulicu, u zgradi bivšeg „Jugošpeda“ ili Fabrike hartije MilanaVape, biti novi muzej Nikole Tesle.

Foto: Dario Konstantinović

„Ovo su ozbiljno važne teme kada je u pitanju kultura ne samo Beograda, nego Srbije. U našuprestonicu će 2027. godine doći milioni ljudi i tim ljudima, pored našeg gostoprimstva,naše dobre kuhinje, naših dobrih rakija i vina, moramo da prikažemo u svoj našoj punoćinašu srpsku kulturu. Deo tog projekta jeste ova muzejska ili kulturna četvrt, ali to,svakako, jeste i sa druge strane Save kapitalni objekat, odnosno namenski muzejski objekatkoji će se graditi u Beogradu – Prirodnjački muzej“, naglasio je Selaković.

Foto: Dario Konstantinović

Selaković je precizirao da će u susret Međunarodnoj izložbi EHRO 2027 neke zgrade bitiprilagođene muzejskoj nameni, a da će Prirodnjački muzej biti nešto potpuno novo, što,svakako, zaslužuje ustanova sa više od dva miliona eksponata u svom depou, koja baštinitradiciju dugu 130 godina.

Foto: Dario Konstantinović

„Ovo su glavni, veliki projekti, a takvih projekata biće još više. Biće ih i izvan Beograda,širom naše Srbije. Ono što mogu sa punim pravom i legitimitetom da tvrdim – ovo jezlatno doba ne samo srpske ekonomije, ne samo srpskih javnih finansija, nego posleekonomske, finansijske obnove naše zemlje, sledi i ozbiljna duhovna, kulturna, umetničkaobnova Srbije, a ona upravo počinje ovim velikim projektima u našem glavnom graduBeogradu, koji su usmereni ljudima, koje pravimo: Dečji muzej zbog naše dece, Istorijskimuzej zbog svih naših građana, ali naravno i zbog svih onih koji budu dolazili u Srbiju, atako je i sa Muzejom grada Beograda, tako je sa Teslinim muzejom“, istakao je Selaković.

Foto: Dario Konstantinović

Najznačajnije projekte koji će na beogradskom Savskom trgu biti realizovani do 2027. godinei Međunarodne izložbe EHRO – Beograd 2027 predstavio je potpredsednik Vlade i ministarfinansija Siniša Mali.

Autor: