AKTUELNO

Srbija je poznata po svom gostoprimstvu, ali i ukusnoj hrani, kojom se najčešće oduševljavaju stranci. Prestižni gastronomski sajt Tejst Atlas (Taste Atlas), često na svojim listama izdvaja specijalitete iz raznih zemalja, a često hvali i srpsku kuhinju.

Ovoga puta, objavio je novu listu 100 najboljih jela u Evropi, a dva srpska specijaliteta našla su se na istoj i to na viskoj poziciji.

Boje naše zemlje na ovoj listi branio je petrovački kulen koji je na 13. mestu, i komplet lepinja koja se našla na 34. mestu. Podsećanja radi, petrovački kulen je na jednoj od prethodnih lista zauzeo 26. poziciju.

Petrovački kulen

Petrovački kulen, slovački kulen ili Petrovska klobasa je domaći kulen sa oznakom geografskog porekla koji se proizvodi u opštini Bački Petrovac. Petrovska klobasa kao pikantni domaći kulen je kulturno i gastronomsko nasleđe slovačkog stanovništva koji od davnina živi u okolini Bačkog Petrovca.

Foto: Unsplash.com

Specifičnost Petrovačkog kulena ili Petrovske kobase je u ukusu i aromi koja dolazi od visokokvalitetne sirovine i mešavine začina koji se koristi za proizvodnju kulena a to su pre svega domaća crvena ljuta paprika i kim. Glavni sastojci su: Svinjsko meso buta, masno tkivo, ljuta paprika, kim i so.

Boje naše zemlje na ovoj listi branio je petrovački kulen koji je na 13. mestu, i komplet lepinja koja se našla na 34. mestu. Podsećanja radi, petrovački kulen je na jednoj od prethodnih lista zauzeo 26. poziciju.

Autor: