AKTUELNO

Finalno takmičenje osnovnih škola u programiranju i upravljanju mBot robotima i dronovima - festival „Znanjem za budućnost“ koje uz podršku opštine Novi Beograd, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, organizuje Rotari klub Čukarica, održano je u sportskoj hali „Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu. Na ovom festivalu učestvovalo je 78 ekipa iz cele Srbije sa 320 đaka.

Festival takmičenja je zvanično otvorio guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić, istakavši da je ovo takmičenje u kome je manje važno ko će pobediti, već je važnije što deca kroz druženje i razmenu iskustava imaju priliku da nauče nešto novo i ta znanja prenesu svojim drugarima.

"Zahvaljujući aktivnostima Rotari Distriktu i Rotari klubu Čukarica, njihovom društveno odgovornom radu i saradnji sa Ministarstvom prosvete, osnovci iz svih delova regiona imaju priliku da znanja koja su stekli teorijski primene u praksi. Želimo da motivišemo decu da više rade i unaprede znanje, što će im pomoći u daljem obrazovanju i sticanju novih veština, a neke od njih i opredeliti da se sutra bave programiranjem koje je budućnost svih nas, poručio je Radojičić, poželevši učesnicima da ponesu što bolje utiske i budu ponos svojim školama i nastavnicima", naglasio je Radojičić.

Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

U ime Rotari kluba Čukarica učesnike je pozdravio Vladimir Matić i podsetio da su oni, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, proteklih godina u okviru ovog projekta sve osnovne škole u Srbiji opremili školskim dronovima neophodnim za učenje programskih jezika skreč i pajton, zainteresovane škole mBot robotima, a predškolske ustanove modernim nameštajem i IKT opremom u skladu sa programom UNICEF-a.

Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

On je istakao da sve što rade sprovode u saglasnosti sa nadležnim ministarstvima jer je njihova prioritetna misija da nabave ono što je preko potrebno.

Pobednici po disciplinama su:

DRON:

Prvo mesto je Osnovna škola “23. oktobar” iz Golubinaca, drugo mesto je OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Pazara i treće mesto dele Osnovna škola “Svetozar Marković” iz Kragujevca i Osnovana škola “Nada Matić” iz Užica.

MBOT ROBOT SERIJA 1:

Prvo mesto dele: OŠ “Matija Gubec” iz Tavankuta i OŠ “Dušan Jerković” iz Rume,drugo mesto dele: OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Niške Banje i OŠ “Nata Jeličić” iz Šapca i treće mesto: OŠ “Ljupče Nikolić” iz Aleksinaca.

Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

MBOT ROBOT SERIJA 2:

Prvo mesto: OŠ “Filip Kljajić Fića” iz Beograda-Čukarica, drugo mesto dele: OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Zrenjanina i OŠ “Dragiša Luković Španac” iz Kragujevca i treće mesto dele: OŠ “Aca Milosavljević” iz Rušnja-Čukarica i OŠ “Vuk Karadžić” iz Knjaževca.

Najbolje plasirane škole su nagrađene dronovima i mBot robotima od strane Rotari kluba Čukarica, kao i vrednim nagradama. Ovaj događaj predstavlja važan korak u promociji znanja i tehnologije među mladima, kao i u podsticanju njihove kreativnosti i inovativnosti.

Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora