AKTUELNO

Dečaka od 11 godina preminuo je u opštoj bolnici u Pančevu, nakon što mu je pozlilo na treningu. Lekari su više puta pokušali reanimaciju, ali bezuspešno. Ovaj slučaj je šokirao celu Srbiju i ostavio je sa pitanjem kako mlada i zdrava osoba može tako iznenada da premine?!

Prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg, objasnio je zašto sve češće čujemo za slučajeve sportista koji iznenada preminu u toku ili nakon treninga.

Nije ovo ništa novo i ovakvi slučajevi se dešavaju sve češće i češće. Ja sam bio zvanični član medicinske komisije u fudbalu u Americi, tako da sam u toku i čujem se sa kolegama iz inostranstva koji se bave ovim problemom. Mi smo zemlja koja nije upadljiva po ovim slučajevima. Iznenadna srčana smrt se dešava i kod starijih osoba i podrazumeva smrt koja nastaje u roku od 20-30 minuta usled tegoba koje su dovele do nje. Mozak već nakon pet minuta nema dovoljno krvi, pa i kada povratite nekog pacijenta, mozak ostane oštećen. Neophodno je da svi oni koji se bave sportom, vrše preglede barem dva puta godišnje - rekao je Ristić, pa objasnio:
Test opterećenja je obavezan i na njemu se stvarno vidi kakva je snaga srčanog mišića. Ako se preuzmu sve preventivne mere, neće doći do iznenadne smrti. Ljudi obično primete da su slabiji, da nisu u punoj snazi i imaju nekako iznenadno lupanje srca - rekao je Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ristić ističe da je test opterećena jedina validna prevencija ovakvih slučajeva.

Test opterećenja je ključan i on pokazuje stanje srčanog mišića. Hoda se po jednoj traci i opterećenje se postepeno povećava i sportista ne može da se bavi sportom ukoliko ne izdrži barem 150 vati tog opterećenja. Tu lekari moraju biti rigorozni - rekao je Ristić.