AKTUELNO

Kristina Najten nikada nije bila zainteresovana za konvencionalni život. Srećom, nije ni njen muž, Pol Kordije.

Par, oboje nastavnici engleskog jezika, upoznao se dok su radili u Vijetnamu 2014. Užurbani Ho Ši Min bio je daleko od predgrađa Čikaga, gde je Najtenova (38) odrasla .

„Moram da vidim nove stvari, a moja želja za lutanjem treba da bude zadovoljena“, rekla je za Business Insider.

Posle nekoliko godina u Aziji, Najten i Cordier, koji ima 46 godina, dobili su učiteljske poslove u UAE sa godišnjim platama od 70.000 dolara.

„Zarađivanje od 1.500 dolara mesečno nije delovalo kao dovoljno do kraja života“, rekla je ona.

Odlučili su da uštede za učešće za kuću u Čikagu, gde se tipična kuća prodaje za oko 350.000 dolara, navodi Realtor.com.

Bilo bi teško, čak i sa njihovim novim platama, jer se mnogi mladi Amerikanci bore da kupe kuće usred izazovnog tržišta nekretnina ali to ne bi bilo nemoguće.

Ipak, sudbonosno putovanje u Evropu 2018. navelo je ih je da odustanu od svojih planova.

Zaljubili su se u u gradić na jezeru u severnoj Italiji.

Kao nastavnici, imaju slobodna leta. U 2018. godini, potrošili su ga vozeći dotrajali automobil koji je koštao 250 funti, ili oko 315 dolara, na putovanju kroz Evropu.

Na kraju je par završio u Italiji.

Nakon kratkog boravka u San Remu, primorskom gradu koji su smatrali previše turističkim, pronašli su blog o putovanju sa fotografijom Monte Izole, ostrva usred jezera blizu Alpa.

Par se odvezao do jezera i ostao nekoliko dana, upoznajući kraj i upoznajući meštane. Najten i Kordije su rezervisali noćenje sa doručkom na Monte Izoli, ostrvu od otprilike pet kvadratnih milja ispresecanom malim selima usred Lago Iseo, glečerskog jezera okruženog bujnim zelenim planinama.

Bili su zapanjeni.

„Zajedno smo putovali po celom svetu, kroz Južnu Ameriku, Bliski istok i Aziju“, rekao je Najten. "I ovo mesto oduševljava."

U malom baru na ostrvu, Kordijer, koga Najten opisuje kao „društvenog“, prišao je nekolicini meštana da pita šta ima da se radi. Par je otišao na lokalnu žurku i na kraju sklopio trajna prijateljstva. Krenuli su da gledaju imanja na ostrvu.

Ali zapanjeni lepotom jezera, bili su radoznali oko troškova i da li ima jeftine kuće. Ubrzo su shvatili da mogu sebi priuštiti nešto u Lago Iseu sa gotovinom koju su već imali na svojim bankovnim računima.

Na tom prvom putovanju, Knighten i Cordier su obišli dva imanja na prodaju.

Jedna je bila stara šupa po ceni od 34.000 evra, ili oko 36.000 dolara. Ozbiljno su razmišljali da je pretvore u mali dom, ali su odustali jer bi renoviranje previše koštalo.

Vratili su se 2019. i pronašli kuću na prodaju za 25.000 evra ili 27.000 dolara.

"Nije imala nijednu fotografiju unutrašnjosti. Bila je to jedna od onih sa jednom fotografijom spoljašnjosti kuće", rekla je ona.

Prethodni vlasnik, koji je umro nekoliko godina pre nego što su Knighten i Cordier došli u Lago Iseo, prvenstveno je koristio kuću za odmor. Nije im bilo svejedno jer su sve stvari podsećale na bivšeg vlasnika.

„U ormanu su bile okačene spavaćice, u kupatilu četkica za zube, u kuhinji so i ulje i ostalo“, rekla je ona.

Trebalo je mnogo posla, ali je par na kraju položio depozit od 500 ili 540 dolara onog dana kada su je videli. Potpisali su sporazum o kupovini kuće u julu 2019.

"Plan je bio da nastavim da živim u UAE i da posetim Italiju tokom leta, kada bi Kordije, koji je radio u građevinarstvu pre nego što je otišao u nastavu, mogao postepeno da renovira kuću".

Ali, opet, plan se promenio.

Kada se par venčao 2022. godine, njihove porodice su imale priliku da vide magiju jezera. Najten je rekla da su se ona i Kordije verili pre svog prvog putovanja u Italiju 2018. godine, ali da nikada nisu mnogo razmišljali o tome kada ili gde će zapravo sklopiti brak. To se promenilo kada su videli Lago Iseo.

Nakon odlaganja zbog COVID-19, konačno su napravili svoje venčanje u Italiji 2022. uz prisustvo voljenih osoba i prijatelja koje su stekli prilikom prve posete jezeru 2018.

Niko nije bio iznenađen što su kupili kuću na jezeru.

Rast njihovog poslovanja im je na kraju dao samopouzdanje da napuste svoje nastavničke poslove u UAE i presele se u Italiju sa punim radnim vremenom tokom leta 2023.

Iako njihov posao pripreme za testiranje, koji su konačno pokrenuli u jesen 2023, tek treba da donese profit, Najten je rekla da su poslovi nastavnika koje su na kraju našli u Italiji plaćeni bolje nego što su očekivali.

„Zaista smo srećni“, rekla je ona. Renoviranje je u punom jeku počelo u martu — i još uvek traje. Kući je bilo potrebno mnogo toga, što nije jeftino.

Dok renoviraju svoju kuću, žive u iznajmljenom stanu u blizini.

Angažovali su profesionalce da pomognu oko velikih promena, ali ipak im je potrebno više vremena nego što su očekivali da se usele.

Tokom renoviranja, otkrili su da je njihova kuća mnogo starija nego što su mislili.

Na primer, par ne može da priušti nove kuhinjske ormare, pa su odlučili da umesto njih koriste stare drvene komode koje su već bile u kući.

"Kvalitet života ovde je izvanredan. Neverovatan je", rekla je ona. Prednosti u kojima uživaju uključuju bolje namirnice, i, naravno, besplatnu zdravstvenu zaštitu, koju par može da koristi jer su stanovnici.

To je promenilo mnogo toga za Najten, koja se prisetila da je imala cistu jajnika kada je živela u SAD bez zdravstvenog osiguranja. Iako je u to vreme imala dva posla, oklevala je da ode u bolnicu zbog potencijalnih ogromnih troškova.

„Kada se osvrnem na to, pitam se kako se Amerika smatra razvijenim svetom?“ rekla je.

Posle svega, ne planiraju da se sele u Ameriku.

Autor: