AKTUELNO

Grupa "Bijelo dugme" od mnogih njihovih numera, koje su obeležile '70. i '80. godine, napravili su prave hitove koji se slušaju i dan danas.

Muzički velikani bivše Jugoslavije kobinacija su rok i narodne muzike, nekima poznatiji kao "pastir-rok", čije su reči često podizale buru zbog društveno-političkih poruka koje su se krile između redova.

Nikada nisu snosili posledice zbog prozivanja političkih situacija u Jugoslaviji zbog čega su mnogi komentarisali da je "Bijelo dugme" možda državni projekat. Ove špekulacije redovno je osporavao osnivač grupe, Goran Bregović Brega.

Foto: FONET,TANJUG

Naime, jednom prilikom, Brega je govorio o tome kako su svirali za tadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Kako je objasnio, Titovi prijatelji su pozvali "Bijelo dugme" i tražili da im otpevaju popularnu pesmu "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac".

Međutim nakon nepunog minuta njihove izvedbe, napustili su binu jer je Tito bez pardona, ispred njih, pokrio uši.

Foto: Printscreen YouTube/zgdamir

Postoji i malo drugačija verzija ove priče, o kojoj je govorila pevačica Tereza Kesovija. Prema njenim rečima, "Bijelo dugme" nije bilo to koje je napustilo prostoriju, već da je to učinio drug Tito, koji nije mogao da podnese njihovu muziku.

Nekadašnji "incident" sada je deo istorije i rado se i danas prepričava.