AKTUELNO

Topli dani su uglavnom vreme kada se veliki broj ljudi odlučuje za uređenje životnog prostora. Problem poslednjih godina predstavlja manjak majstora, naročito za izvođenje radova kao što su postavljanje pločica, krečenje, malterisanje…

Vlasnik firme koja se bavi malterisanjem u Novom Sadu Branko Jovanović kaže da su dobri majstori zauzeti tokom cele godine.

- Mi imamo 13 radnika, koji već godinama rade za naše preduzeće. Poslovi se uglavnom ugovaraju na preporuku, a radimo tokom jeseni i zime. Cene malterisanja zavise od površine, ali i tehnike koja može biti ručna ili mašinska -kaže Jovanović.

Mašinsko nanošenje maltera se, prema njegovim rečima, pokazalo kao odlično rešenje za probleme ispucalih zidova. U ovom procesu koristi se fabrički pripremljen malter koji se pomoću mašine nanosi na zidove.

Kod mašinskog malterisanja je veoma važno da zidovi budu potpuno ravni, te priprema traje malo duže zbog postavljanja ugaonih profila, vođica i mrežica pre početka nanošenja maltera.

- Mašinsko malterisanje je ne samo kvalitetniji i vizuelno privlačniji vid malterisanja, nego je takođe i brže i jeftinije. Obično se radi sa električnom ili dizel mašinom koja može da nanese prvi, drugi i završni sloj maltera. Ovaj metod postaje sve popularniji zbog svoje sposobnosti da brže i doslednije obavlja zadatke od ručnog rada. Ono što, ipak, treba uzeti u obzir jeste da je potrebno oko dve nedelje kako bi se malter potpuno osušio - kaže Jovanović.

Sistem mašinskog malterisanja je takođe koristan za ispunjavanje kratkih rokova i završavanje velikih projekata na vreme. Pored toga, pruža konzistentniji i čistiji izgled od ručnog malterisanja.

Cena zavisi od izabrane tehnike i materijala.

- Mašinsko malterisanje se radi obično za spoljne strane fasade objekta. Radovi se izvode “pištoljima” jer se tako ravnomerno smesa maltera nanese na ceo zid. Ručno malterisanje uglavnom znači da majstor sam i pravi malter, pa je to sporiji proces, ali nekada mora da se izabere jer je površina takva da “pištoljem” ne može da se nanese malter. U zavisnosti od nekoliko faktora cene malterisanja po kvadratu iznose od sedam do 15 evra - navodi sagovornik.

Autor: