AKTUELNO

Dijetetičari su otkrili nekoliko namirnica koje preporučuju za snižavanje krvnog pritiska, a među njima se našla i jedna koju ne viđamo baš često na dijetalnim jelovnicima i listama zdrave hrane - krompir.

Visoki krvni pritisak ili hipertenzija jedan je od nekoliko ključnih faktora rizika za srčane bolesti. Obično ga je teško otkriti jer nema mnogo vidljivih znakova ili simptoma. Merenje pritiska najbolji je način da saznamo da li smo u okvirima zdravog raspona.

Dobra vest je da se krvnim pritiskom može upravljati promenama životnog stila, kao što je smanjenje stresa, fizičke aktivnosti, nepušenje i zdrava ishrana. Što se tiče ishrane, American Heart Association preporučuje primarno biljnu hranu i ribu. Predlažu ograničavanje zasićenih i trans masti, alkohola, natrijuma, masnog mesa i dodatih šećera.

Ipak, određena hrana ima jedinstvena svojstva koja snižavaju krvni pritisak. Dijetetičari su otkrili nekoliko takvih namirnica koje preporučuju za spuštanje pritiska, a koje mnogi zanemaruju.

Cvekla

„Ovo korenasto povrće bogato je nitratima koje telo pretvara u dušikov oksid, hemijski glasnik koji opušta i širi krvne sudove i poboljšava protok krvi“, kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Maria Silvester Teri za EatingWell.

Cveklu možete uvek dodati u salate ili smitije.

Često odbačen zbog previsokog glikemijskog indeksa, krompir je zapravo hrana bogata hranjivim materijama koju vredi uključiti u ishranu za dobar krvni pritisak. Teri navodi da jedan krompir sadrži 515 miligrama kalijuma. Ovaj kalijum pomaže telu da izluči natrijum i smanji napetost u krvnim sudovima, što pomaže u snižavanju pritiska.

„Osim toga, kada se priprema s korom i kuva u ulju, kao što je maslinovo ili avokadovo, dobijamo prednosti vlakana i masti zdravih za srce“, dodaje Teri.

Bilo da ga volimo u prahu, ekstraktu, ulju ili svež, uključivanje belog luka u ishranu ukusan je način za snižavanje krvnog pritiska. Zapravo, i Teri i dijetetičarka Mici de Ma preporučuju jedenje ovog povrća.

„Beli luk može pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod ljudi koji već imaju visok krvni pritisak, zbog jedinjenja poput alicina i S-alil-L-cisteina (SAC). Mogu se boriti protiv upala, delovati kao antioksidansi i proširiti krvne sudove, što je dobro za protok krvi“, objašnjava de Ma.

Bobičasto voće

Mnogi su ljudi zbunjeni oko toga treba li jesti voće ili ne zbog sadržaja šećera u njemu. Međutim, bobičasto voće posebno je korisno za hipertenziju. De Ma ističe: „Bobičasto voće bogato je antocijaninima i nekim flavonolima. Antocijanini su ono što bobičastom voću daje boju i pomažu u prevenciji srčanih bolesti.“

Osim toga, jedno je istraživanje pokazalo da jedenje otprilike 150 grama borovnica dnevno poboljšava protok krvi.

Autor: