AKTUELNO

Prošla nedelja je bila poslednja nastavna nedelja za male maturante ali njihove obaveze se i dalje ne završavaju. Predstoji ima završni ispit koji je zakazan za 17., 18. i 19. jun, a onda upis u srednju školu.

Roditelji, ali i učenici, treba da računaju da će ove godine biti teže upisati "popularne" škole. Od septembra odeljenja u osnovnim i srednjim školama mogu da imaju maksimalno 28 učenika, dok je do sada bilo 30. Ukoliko škola prima 10 odeljenja prvog razreda, znači da će ove godine upisati 20 učenika manje, što je dve trećine jednog odeljenja. To će sigurno povećati minimalni broj bodova koji je potreban za upis, u odnosu na prošlu godinu.

Upis u željenu srednju školu zavisi od ostvarenog uspeha u školi, ali i ostvarenih bodova na maloj maturi. Zato je važno da se maturanti za završni ispit što bolje pripreme.

Kata Simić Mišić iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja rekla je za TV Pink da će testovi kao i svake godine biti napravlljeni na osnovu obrazovnih standarda.

U testovima će postojati zadaci na tri nivoa, osnovni, srednji i napredni nivo.

Ona je navela da učenici nisu baš u nekoj panici i da odrasli malo više podižu tenziju kada su ovi ispiti u pitanju.

Simić Mišić savetuje roditelje da opuste učenike, a učenici treba da pristupe tom testu sa ejdnom ozbiljnošću, da pažljivo čitaju zadatke, da budu posvećeni tome, da ne izlaze prebrzo sa ispita kao što je to obično praksa da nakon jednog sata izađe većina učenika, što govori o tome da testovi nisu teški ali ipak radi svoje sigurnosti bi trebali da ostanu do kraja.

- Mislim da postoji mnogo više mesta za upis u školama nego što imamo učenika u ovoj generaciji i da zbog toga ne treba da se brinu, svi će se upisati ali za smerove gde je velika konkurencija moraće da se potrude - poručuje Simić Mišić.

Prema podacima Ministarstva prosvete već godinama unazad među đacima popularne su medicinske škole, gimnazije, elektrotehničke škole. Tako je na primer prošle godine najveće interesovanje bilo za Medicinsku školu "Dva heroja" iz Novog Pazara i to na smeru - medicinska sestra tehničar. Tu je poslednji upisani na listi imao 91,10 bodova.

Veliko interesovanje bilo je i za Tehničku školu "Rade Metalac" iz Leskovca i to za smer - tehničar drumskog saobraćaja. Poslednji upisani đak na tom smeru prošle godine imao je 79,35 bodova.

Mnogim učenicima iz Vranja i okoline prošle godine na listi želja našla se Medicinska škola, smer- medicinski tehničar. Za upis na taj smer prošle godine bilo je potrebno minimum 91,66 bodova. Godinama unazad ogromno interesovanje je za Elektrotehničkom školom "Nikola Tesla" u Beogradu i to za smer - elektrotehničar informacionih tehnologija.Osim ovih tražene su bile i Vazduhoplovna akademija u Beogradu (za smer Tehničar vazdušnog saobraćaja bilo je potrebno minimum 93,31 bod), Tehnička škola "Mileva Marić Ajnštajn" iz Novog Sada i to smer - Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, Škola za dizajn u Beogradu smer – tehničar dizajna grafike.

U Beogradu popularne gimnazije

Simić Mišić je za TV Pink rekla da je prošle godine najveće interesovanje đaka u Beogradu bilo je za gimnazije.

- Sudeći po broju bodova koji su bili potrebni za upis, najteže je bilo upisati Treću beogradsku gimnaziju, zatim Četrnaestu, Devetu, Desetu, Šestu beogradsku gimnazuiju - navodi Simić Mišić

Inače, za upis na društveno jezički smer u Trećoj beogradskoj gimnaziji prošle godine bilo je potrebno minimum 91,31 bod. Zapravo, toliko je imao bodova poslednji upisani đak na listi. Za prirodno- matematički smer bilo je potrebno 95,65 bodova.