AKTUELNO

Jako nevreme pogodilo je danas popodne Vojvodinu. Dramatični prizori stigli su iz Bačke Palanke, gde je krupan grad napravio veliku štetu, dok je velika količina padavina napravila kolaps na ulicama.

Kako se može videti na društvenim mrežama, nevremena je bilo i u Temerinu, gde je takođe padao grad, a na slikama se vidi da on ima oblik ljudskog oka.


Podsetimo, ovo nije prvi put da se ovakav grad pojavljuje u Srbiji, jer je prošle godine ovaj prizor šokirao meštane Šumadije, kada je, osim snažnih gromova i obline kiše, pojedine delove naše zemlje pogodio i grad neobičnog oblika poput ljudskog oka i zuba i neuobičajene veličine.

Na udaru snažnog grada, koji je dostizao prečnik i do pet centimetara našla se tada dolina Zapadne Morave, a najkritičnije je bilo u Čačku, Trsteniku, Arilju...


Tada je meterolog Đorđe Đurić objasnio da oblik grada zavisi od mnogih faktora, između ostalog i od prisutnosti vodene pare i da nema nikakvih teorija zavere kada je to u pitanju.

- Zrnevlje grada se često sudara u kumuloninbusima, tj. tim velikim oblicima i takođe oblik grada zavisi od toga i da li su prisutne vodene kapljice, da li je grad prozirnog ili neprozirnog oblika, kada imamo vodenu paru, to je potpuno prirodna pojava - rekao je on tada za "Prva" TV.

Autor: