AKTUELNO

Srbija je pred prvim tropskim talasom, koji će početi u četvrtak, a tokom kog će se živa u termometru peti u hladu i do 33. podeoka. Visoke temperature utiču na zdravlje ljudi, a pogotovo na hronične bolesnike.

Prema najnovijoj prognozi RHMZ, od četvrtka ćemo imati niz od 5 dana sa temperaturama preko 30 stepeni Celzijusovih, a u Beogradu ćemo za vikend imati i tropsku noć!

Osim izlaganja suncu u najtoplijem delu dana od 10 do 17 sati, kako savetuju stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", trebalo bi svi da se trudimo da nam životni prostor bude uvek rashlađen.

- Idealno bi bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepena tokom dana, odnosno ispod 24 tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do 2 godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike - navodi se u preporukama "Batuta" za opštu populaciju u toku toplog vremena.

Toplotni talas je meteorološka pojava koju karakterišu povišene temperature sa vrednostima iznad 30 stepena u trajanju od tri i više uzastopnih dana, a što je često propraćeno i povećanjem procenta relativne vlažnosti vazduha i smanjenjem brzine strujanja vazduha, koji dodatno opterećuju sistem termoregulacije organizma.

Rizične grupe u uslovima povišene temperature su osobe koje imaju sledeća stanja:

Hipertenzija

Kompromitovana periferna cirkulacija

Diabetes mellitus

Cerebrovaskularna patologija

Gojaznost

Hronična opstruktivna bolest pluća ili druga hronična

Oboljenja respiratornog sistema

Bubrežna oboljenja

Foto: Pixabay.com, Tanjug.com

Alkoholizam

Oboljenja kože koja na zahvaćenom području kompromituju rad znojnih žlezda

Saveti za rashlađivanje prostora

Iskoristite noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore i držite roletne (šalone, zastore) podignute tokom noći i ranog jutra, kada je spoljašnja temperatura niža.

Smanjite toplotno opterećenje u svom stanu ili kući u najtoplijem delu dana. Zatvorite prozore i prozorske zastore, posebno one na sunčanoj strani. Isključite veštačko osvetljenje i sve električne uređaje koji vam nisu neophodni.

Okačite vlažne čaršave na otvorene prozore kako biste rashladili vazduh u sobi, ukoliko nemate klima uređaj. Ako vam je stambeni prostor klimatizovan, zatvorite vrata i prozore i štedite struju koju ne koristite za rashlađivanje.

Ventilatori mogu delimično da rashlade prostoriju, ali pri temperaturi iznad 35 stepeni ne mogu da spreče opasnost od pojave poremećaja zdravlja izazvanih toplotom.

Napominju se da se ne izlaže toploti, da se boravi što više u hladu, a da pogotovo noću treba preći u najhladniju prostoriju u stanu.

- Ako nemate mogućnosti da rashladite svoj stan/kuću, provodite 2 do 3 sata dnevno u rashlađenom prostoru van kuće, na primer u klimatizovanim javnim zgradama. Koliko možete, izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Ako morate da ih obavljate, činite to u toku najhladnijeg dela dana, što je obično između 4 i 7 časova ujutru.

Stručnjaci "Batuta" podsećaju i da nikako ne treba ostavljati decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima.

Saveti za rashlađivanje tela i hidriranje organizma

Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi

Možete da primenjujete i hladne obloge, peškire, sunđere, kupke za stopala..

Nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja

Ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.

Koristite pamučnu posteljinu

Redovno unosite tečnost, pre svega vodu

Isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića

Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina

Foto: FOTO: Univerzum HD Media/N.M.

Ishrana tokom leta

U letnjem periodu, organizam nema potrebu za velikim energetskim unosom, s obzirom na to da se određen deo unete hrane u telu troši za stvaranje toplote, već na prvom mestu za odgovarajućim unosom tečnosti.

- Dnevne potrebe se kreću se od 6 do 8 čaša vode, odnosno jedan i po do dva litra, nekada i više zavisno od stepena fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja. Ne preporučuje se nadoknada tečnosti samo unosom sokova, bez obzira na njihov sadržaj šećera ili veštačkih zaslađivača. Poželjni su osvežavajući napici poput hladnog čaja (biljni čaj pripremljen na uobičajen način i ohlađen u frižideru, na primer čaj od nane osvežava na visokim temperaturama) ili sveže ceđenog voćnog soka - navodi se u savetima "Batuta".

Treba izbegavati gazirane napitke i veću količinu kafe, a alkoholna pića su zabranjena.

- Hladni napici za kojima obično posežemo kada su velike vrućine prija nam samo trenutno uz opasnost da, ukoliko smo pregrejani i znojavi, hladnom vodom iz frižidera mehanički oštetimo sluzokožu ždrela te se može javiti bol u grlu i prehlada.

Hrana koju treba jesti i izbegavati

Savetuje se veći unos povrća - svežeg ili spremljenog kuvanjem (na pari ili u vodi) ili grilovanjem, kao i svežeg voća

Od mlečnih proizvoda mlad sir od obranog mleka, jogurt i obrano mleko, uz izbegavanje jakih sireva, kajmaka, pavlake i butera zbog velike količine masnoće koju sadrže

Smanjiti unos mesa, uz preporuku za korišćenje pre svega ribe, piletine i ćuretine

Ne savetuje se prženje i pohovanje za pripremu mesa, kao ni uzimanje suhomesnatih proizvoda

Žitarice treba unositi svakodnevno u manjoj količini, kao hleb i cerealije (musli), a smanjiti ili isključiti upotrebu lisnatih testa i pekarskih peciva koja sadrže velike količine masnoće

I tokom leta ishrana treba da je redovna, što podrazumeva određen ritam obroka u toku dana

Foto: Pexels.com

Čuvanje hrane

Posebnu pažnju treba posvetiti pravilnom čuvanju namirnica koje se tokom leta brže kvare, pre svega namirnica životinjskog porekla s obzirom na to da predstavljaju dobru podlogu za rast bakterija, a najosetljivije su:

meso i prerađevine

riba

jaja

mleko i mlečni proizvodi.

Obavezno ih treba treba čuvati u frižideru.

- Od svih mlečnih proizvoda sladoled je najčešći krivac za nastanak trovanja hranom u letnjem periodu. Po svom sastavu jaje predstavlja idealnu sredinu za razvoj Salmonele te je neophodna dobra termička obrada, odnosno izbegavati korišćenje proizvoda, na primer kolača, kremova, sladoleda koji sadrže sveža – sirova jaja - navode stručnjaci "Batuta".

Prva pomoć

Potražite pomoć ako osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju, i što je pre moguće pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu.

Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.

- Ako vam se jave bolni grčevi u mišićima (oni su, inače, često posledica dužeg vežbanja po veoma toplom vremenu, posebno ako su se javili u mišićima nogu, ruku ili stomaka), sklonite se u hlad ili uđite u rashlađeni prostor. Počnite postepeno da unosite tečnost, najbolje vodu. Ako toplotni grčevi potraju duže od jednog sata treba da potražite lekarsku pomoć.

- Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju.Ako primetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva i/ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite lekara/hitnu pomoć. Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće - savetuju stručnjaci "Batuta".

Zdravstveni problemi zbog visoke temperature

Visoke temperature, inače mogu da dovedu do toplotnog stresa, toplotne ospe, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, ali i toplotnog udara.

Toplotni udar se smatra najtežom komplikacijom termičkog stresa, koja zahteva neodložnu medicinsku intervenciju. Do ovog stanja dolazi u uslovima povišene ambijentalne temperature i visokog procenta relativne vlažnosti vazduha, kao i male brzine strujanja vazduha.

Foto: Printscreen YouTube/Institut za javno zdravlje Srbije Pixabay.com, Pexels.com Pixabay.com, Pexels.com

Krajnji ishod pokušaja kompenzacije poremećenog sistema termoregulacije je njen potpuni kolaps. To rezultira prestankom odavanja toplote evaporacijom znoja, usled čega koža postaje suva i topla, a telesna temperatura prelazi 40 stepeni.

Simptomi i saveti u slučaju toplotnog udara

Povišena telesna temperatura, preko 40 stepeni

Kod 50 do 75 odsto obolelih konstatovan je prestanak znojenja

Suva i topla koža

Ubrzana srčana radnja

Osećaj izgubljenosti, drhtanje, iritabilnost, sve do mentalne konfuzije

Zaposlene koji postanu iracionalni ili konfuzni, ili pak izgube svest u toku rada obavezno bi trebalo smatrati žrtvom toplotnog udara, što zahteva urgentnu medicinsku pomoć

Do pružanja medicinske pomoći trebalo bi učiniti sledeće:

Dislocirati obolelog u hladniji prostor

Ukloniti višak odeće

Ovlaživati kožu vodom

Izložiti kožu jačem vazdušnom strujanju

Autor: