AKTUELNO

Sezona krpelja u Srbiji je u punom jeku. Lepo vreme je konačno stiglo, pa su građani, i stariji i oni mlađi, pohrilili u parkove i šumovite predele, kao i ovi insekti.

Boravak u prirodi pojačava rizik od ujeda, a profesor doktor Žarko Ranković za Telegraf otkriva koji je najsigurniji način da se rešite ovog insketa ako se nađe na vašoj koži.

"Najviše ih ima u parkovima, na zelenim površinama, u šumama i već duže vreme su prisutni. Pogotovo ovakvo vreme im pogoduje", počeo je doktor Ranković za Telegraf.

Kako navodi, prilikom odlaska u prirodu poželjno bi bilo da se nosi odeća dugačkih rukava, međutim, prilikom visokih temperatura to nije moguće, pa je neophodno upotrebiti drugi mehanizam.

"Neophodno je da se zaštitimo sa nekim od brojnih repelentskih sredstava, a po povratku kući obavezno proveriti svaki deo tela", napominje sagovornik Telegrafa.

Potrebno je posebno obratiti pažnju na decu, i to na predele oko glave, ispod pazuha i kolena. Ukoliko se desi da se krpelj negde "zavukao" doktor savetuje da je najbolje da se prvo javite lekaru.

"Ako se desi da je došlo do ujeda najbolje je da se prvo ode lekaru, u najbližu zdravstvenu ustanovu", navodi profesor.

Foto: Pixabay.com

Ako se ipak opredelite da krpelja odstranite sami doktor Ranković upozorava kakve metode treba izbegavati, jer može doći do trajnih posledica.

"Nikako ne treba stavljati vatu sa alkoholom ili medicinskim benzinom, kao što se pre savetovalo. U tom slučaju može da se desi da krpelj povrati i da na taj način vam prenese lajmsku bolest", ističe on.

Takođe, ukoliko se opredelite i za metodu sa pincetom, staru metodu treba izbegavati u širokom luku.

"Ako se koristi pinceta ona mora da bude oštra i da se uhvati što bliže koži. Krpelja treba izvaditi u jednom potezu, direktno gore, skoro pod uglom od 90 stepeni, ne nikako po starom običaju, suprotno od kazaljke na satu", dodaje naš sagovornik.

On je na kraju apelovao na sve građane da se prilikom odlaska u prirodu dobro zaštite, a po povratu i lepo pregledaju kako bi izbegli neprijatnosti.