AKTUELNO

Mala Sofija iz Leskovca ima kosicu za kojom bi se svako okrenuo. Negde je ravna, negde su svilene krupne lokne, a na pojedinim delovima – sitne kovrdže.

Sofija ima tri godine i tri vrste kose. Ako je pogledate spreda – kosa joj je smeđa i ravna. Pogled iz profila s jedne strane prikazuje devojčicu sa svilenim krupnim smeđim loknama. Ali okrene drugu stranu lica, videćete svetle sitne, kako ih neki zovu „afro“ lokne koje liče na federe!

Foto: TikTok.com

„Što se tiče održavanja, još učimo i ne znamo šta da radimo pogotovo što ima tri tipa kose na glavi. Češljamo kosu samo kad je mokra“, kaže mama.

Foto: TikTok.com

Jedan u milion!

U svetu je do sada bilo poznato samo oko 100 dece sa ovim retkim sindromom, a lekari koji su se njime bavili kažu da sindrom pogađa samo jedno od milion dece.

Javlja se u ranom detinjstvu i traje do adolescencije, kada kosa počne da se „smiruje“.

Dodaje da njegova kosa sada stoji u položaju u kojem je rukama namestite. „Takva je kosa“, zaključuje sagovornica.

Sindrom nekontrolisane kose nastaje kao posledica mutacije tri gena i najčešće se javlja kod dece koja imaju svetlo plavu do kosu boje žita. Naučnici kažu da ova mutacija u najvećem broju slučajeva ne izaziva nikakve druge zdravstvene posledice, mada su prijavljeni slučajevi da su neka deca imala i probleme sa preosteljivom kožom, zubima ili noktima.

Autor: