AKTUELNO

Kada dođu vrućine obično beg od istih tražimo pored vode. Ne moramo da idemo čak do najbližeg mora, jer Srbija zaista obiluje prirodnim bogatstvima. Odličan odmor i rashlađenje možemo da nađemo kraj brojnih reka, ali i jezera.

Ovo je top 5 najlepših jezera gde možete tokom letnjih dana da se osvežite i odmorite u prirodi:

Perućac

Na prvom mestu jedno od najlepših jezera u Srbiji jeste jezero Perućac. Na samo 13 kilometara od Bajine Bašte i na samoj granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, Perućac je idealno mesto za odmor. Ukoliko želite tu da provedite vikend ili par dana sa prijateljima ili porodicom možete da iznajmite splav, udobne apartmane, vile, brvnare i kućice tik uz obalu.

Ono što mnoge posetioce Perućca oduševi jeste čista voda u kojoj možete da uživate na različite načine - od kupanja, vožnje čamcem, kanuom ili jednostavno da se na SUP dasci spuštate nizvodno.

Sezona kupanja na Perućcu inače traje tokom dva meseca, jula i avgusta, ali kako su visoke temperature trenutno u jeku, već u junu su se kupači odvažili na uživanje u vodi. Perućac je od Beograda udaljen oko 170 km i ukoliko idete autom biće vam potrebno oko 3 i po sata lagane vožnje.

Belocrkvanska jezera

Možda nije prava Venecija, ali kada pođete nešto servernije na krajnjem jugoistoku Banata možete da naiđete na 'Vojvođansku Veneciju', prirodni raj sa sedam veštačkih jezera, poznatija kao Belocrkvanska. Od svih sedam jezera, Gradsko jezero je glavna atrakcija za posetioce. Uređeno šljunkovitom i peščanom plažom pruža mogućnost za odmor sa porodicom ili prijateljima. Voda je ispravna za kupanje i prosečna temperatura vode u jezeru u letnjim mesecima iznosi od 21 do 26 stepeni.

Gradsko jezero ima nekoliko plaža, trim stazu, kafić, restoran, različite vidove rekreacije na vodi, pedaline, mogućnost ronjenja i jedrenja. Pored Glavnog ili Gradskog jezera postoji i Vračevgajsko jezero sa uređenom plažom i ležaljkama. Preostala pet jezera su nešto mirnija i sa manjom gužvom, te ukoliko želite da osamite eto odličnog rešenja.

Jezero Zaovine

Još jedno jezero na zapadu Srbije, blizu Perućca jeste Zaovinsko jezero. Kristalno čisto jezero nastalo na reci Rzav krase brojni zalivi i modro-zelena boja vode. Okružen borovom šumom, pružiće vam idealan beg od vrućine. Voda jeste dosta hladnija, ali kada letnje temperature pređu trideseti podeljak, postaje savršeno mesto za rashlađenje. Na Zaovinama možete da kampujete, a ako ipak birate ušuškani smeštaj, u okolini možete da ga pronađete.

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero je najviše i najveće veštačko jezero u Srbiji koje se nalazi na 1.213 metara nadmorske visine. Okruženo prirodom i brojnim atrakcijama, pruža idealno mesto za beg od gradske gužve. Tokom letnjih dana rashladite se u njegovoj čistoj vodi ili jednostavno uživajte u vožnji čamcem. Takođe osrtvo ima dva plutajuća ostrva, Dugi Del i Stratoriju, koja su glavna atrakcija na jezeru. Pored izuzetne prirode, postoji veliki broj crkava - crkve u Klisuri, Božici, Crnoj Travi, manastir u Palji.

Bešenovačko jezero

Na 'Srpskoj Svetoj Gori', tačnije na Fruškoj Gori nalazi se prelepo Bešenovačko jezero ili Beli Kamen. Izolovano od gužve nudi idealan vikend odmor. Nastalo je u kopu nekadašnje rude koja joj daje nestvarno prelepu tirkiznu boju. Na trenutke imate osećaj kao da ste na moru. Gužve vikendom na Bešenovačkom jezeru nisu ništa neobično, te ukoliko planirate da ga posetite potrudite se da poranite. Na samoj obali se nalazi lokalni kafić, plaža nije peščana ili šljunkovita, već kamenita, te ponesite sopstvene ležaljke ili dušek.