AKTUELNO

Prema poslednjim merenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda četiri grada u Srbiji "gore". Najviša temperatura u 14 sati izmerena je u Valjevu, Beogradu, Smederevskoj Palanci i Ćupriji i iznosi 35 stepeni Celziijusa!

Iako je jutro u Srbiji bilo kišovito i vetrovito, tokom dana se u većem delu zemlje razvedrilo, a temperatura u 4 grada dostigla je paklenih 35 stepeni.

Ipak, prema podacima RHMZ, u Novom Sadu subjektivni osećaj je takođe 35 stepeni Celzijusa, iako je u 14 sati izmerena temperatura od 33 stepena. Ista situacija je i u Negotinu.

U Nišu je u 14 sati izmereno 34 stepena.

Trenutno je najprijatnije na Kopaoniku, gde je izmereno 20 stepeni.

Cela Srbija pod upozorenjem

Danas je na području cele Srbije upaljen meteoalarm. U većini zemlje na snazi je žuto upozorenje, što znači da vreme može biti opasno.

Ipak, opasno vreme je najavljeno u tri dela Srbije, gde je upaljen narandžasti meteoalarm:

-Istočna Srbija-Jugoistočna Srbija-Kosovo i Metohija

Narandžasto upozorenje odnosi se na visoke temperature.

Nivo opasnosti od požara ekstreman

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je za danas jezivu mapu koja pokazuje opasnost od šumskih požara, i po njoj, ni u jednom delu Srbije ovaj indeks danas ne miruje, a najveća opasnost, gde požar svakog trenutka može da bukne i to od najmanje iskre, jeste u većem delu Srbije, odnosno u šest regiona zemlje.

Danas je za najveći deo Srbije prognoziran crveni, ekstremni indeks. On pokazuje da ekstremna opasnost od šumskih požara postoji u 6 krajeva Srbije:

- Zapadnoj Srbiji- Šumadiji- Istočnoj Srbiji- Jugoistočnoj Srbiji- Jugozapadnoj Srbiji- na Kosovu i Metohiji