AKTUELNO

Prokuvaćemo sredinom sledeće nedelje. AFRIČKI anticiklon juri pravo na nas i maksimalna temperatura u četvrtak 20. juna obiće od 35 do čak 40 stepeni, rekao je za portal Pink.rs meteorolog Ivan Ristić.

Kako navodi, dobra stvar je što nam nakon toga dolazi i manje osveženje.

Ristić je naveo da se prvi jači nalet Afrike danas završava u većem delu Srbije, osim osim na krajnjem jugu gde se osveženje i kiša očekuju tek u petak.

Nešto svežiji vazduh potiskuje vreli afrički na jug ali dolaze i oblaci koji nose kišu, pljuskove ponegde i grmljavine, za sada ne vidim nepogode. Maksimalne temperature će pasti i u većini mesta ovih dana kretaće se od 25 do 30 stepeni, gde bude više kiše i oblaka temperature će biti još niže – rekao je Ristić.

Foto: Facebook.com/Ivan Ristić

Kako kaže, u petak 14. juna počinje postepena stabilizacija vremena najpre na severu zemlje a od subote kreće i postepeni porast temperatura, tako da će nam, kako objašnjava naredna nedelja doneti još vreliji i duži nalet AFRIKE.

Poslednja nedelja juna i početak jula doneće ponovo obrt, AFRIKA će oslabiti što bi se reklo ide na pauzu i temperature će se postepeno vratiti na normalu ali više o tome u narednim prognozama – ističe Ristić.

Foto: Facebook.com/Ivan Ristić

Ristić je istakao da nas očekuje dugo i toplo leto, tako da slobodno možemo da kažemo da su ovi toplotni talasi priprema za veoma visoke temperature koje će obeležiti jul, avgust i septembar.

Autor: Aleksandra Aras