AKTUELNO

Od male Danke Ilić koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva i po meseca nema ni traga ni glasa.

Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojim je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota, osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić, međutim za sada nijedno veštačenje nije ukazalo na DNK devojčice. Drugoosumnjičeni za njeno ubistvo, Srđan Janković, je već tri puta menjao svoju izjavu, a pitanje koje muči sve je da li će tužilaštvo imati dovoljno dokaza da ih zadrži u pritvoru?!

Dejan Radenković, bivši pomoćnik načelnika uprave kriminalističke policije, otkriva da samo priznanje nije dovoljan dokaz za podizanje optužnice, ali da trenutno ne znamo ni koje tačno delo im se može staviti na teret.

Tužilaštvo ima jedan veoma težak posao, upravo jer priznanje jednog od osumnjičenih nije potkrepljeno nekim drugim dokazima. To njegovo priznanje, koje je dato na zakonit način, mora biti potkrepljenim dokazima, a za sada nema ni tela, ni DNK. Ja se nadam da će tužilaštvo uraditi svoj posao u tom roku od 6 meseci i da će oni biti u pritvoru do okončanja ovog postupka -rekao je Radenković i dodao:
Mi ovde trenutno ne znamo ni o kom krivičnom delu se radi, da li je to teška saobraćajna nesreća, kidnapovanje ili ubistvo deteta. Imamo gps lokaciju i izjavu svedoka, ali to je sve. Ovaj predmet je veoma specifičan i izazvao je pažnju cele javnosti. Da bi se kvalitetno vodio slučaj, ključni su ti prvi dani i samo oni mogu da daju kvalitetne dokaze, jer ukoliko su postojali tragovi, oni su uništeni -rekao je Radenković.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Gordana Božilović Petrović, advokat, smatra da se zbog težine samog krivičnog dela i kazne koja je za isto predviđena, jedan od osumnjičenih odlučio da negira zločin.

Ovo je još uvek faza istrage, a ko dođe do suđenje svaki osumnjičeni može da se brani na način na koji on smatra da je ispravan. Činjenica je da je jedan od osumnjičenih prvo rekao da je bio u automobilu i da zna za događaj, pa se posle branio ćutanje, da bi sada promenio iskaz. Radi se o najtežem krivičnom delu koje postoji i svesni su u kakvoj se situaciji nalaze. Znaju da, ako dođe do suđenja, stavlja im se na teret teško ubistvo za koje je predviđena kazna doživotnog zatvora -rekla je Božilović Petrović i dodala:
Između advokata i klijenta postoji poverljiv razgovo i on se dešava pre samog iskaza u policiji. Da li će ga advokat savetovati da se brani ćutanjem ili ne, to je na njima. Neko ko prizna ovako jedno teško krivično delo, teško je znati zašto je to uradio. Moguće je da negira, ili da ostane uz svoju izjavu. Priznanje jeste jedan veliki dokaz za sada, ali nije ključan -rekla je Božilović Petrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ivan Duzlevski, advokat, skrenuo je pažnju na činjenicu da se najbitniji dokazi prikupe u prvih 24 sata istrage.

Ako se iskaz daje u policiji, on može da se koristi u daljem toku postupka kao dokaz, samo u koliko je dat u prisustvu advokata. Nije svako priznanje isto. kao prvo, ono mora biti dobrovoljno, ne može se iznuditi iskaz. Drugo, mora biti potpuno, je rne postoji delimično priznanje. Mora biti jasno, precizno i proverljivo -rekao je Duzlevski i dodao:
Ne postoji rok kada će se okončati istraga, ali postoje rokovi za trajanje pritvora, što je tri meseca, a može se produžiti na još tri. Optužnica može da se dopuni i tokom postupka, ali iz iskustva, ključni dokazi se prikupljaju, ako ne u prvih 24 sata, onda u prvih par dana. Sve posle toga je veoma teško -zaključio je Duzlevski.

Foto: TV Pink Printscreen

Duzlevski dodaje da, po njemu, za sada nema dovoljno dokaza za podizanje jedne kvalitetne optužnice.

Bojim se da, za sada, nemamo dovoljno dokaza za bilo koje delo, bilo da je u pitanju teška saobraćajna nesreća, kidnapovanje ili ubistvo deteta -rekao je Duzlevski.

Autor: Iva Besarabić