AKTUELNO

Kao što je danas najavljeno u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), grad veličine oraha pogodio je u popodnevnim časovima auto-put "Miloš Veliki".

- Jaki plјuskovi, grmlјavina, lokalna pojava grada i jakog vetra u zoni pljuskova očekuju se i na području Beograda — najpre na teritoriji opština Obrenovac i Lazarevac, a nakon 15.30 časova i u ostalim delovima grada. Nepogode će se proširiti i na Šumadijski okrug - upozorio je RHMZ u 15.35. časova.

Grad u Gornjem Milanovcu

Kako se deli društvenim mrežama, gust grad koji je odjednom zabeleo sve površine pada u Gornjem Milanovcu.

Korisnici društvenih mreža su se složili da je grad dovoljno gusto raspoređen i sitan da izgleda kao da je pao sneg u junu.

Nebo se zacrnilo u sekundi

U popodnevnim časovima je već zabeleženo nevreme koje se premestilo od Loznice i Malog Zvornika ka prestonici, gde je grad prvo zahvatio Resnik.

U Kaluđerici se već stvorila velika količina vode na ulicama, a pada i jak grad. U Sremčici se zbog jakih padavina i nemogućnosti odvoda da prime toliku količinu vode, stvorio minijaturni gejzir.

Grad veličine oraha pao je i u Barajevu.

U skoro celoj Srbiji upaljeni su meteoalarmi i to različitog nivoa upozorenja. Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave - pljuskova i grmljavine.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno!

- Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi - navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm upaljen je u Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji i na KiM. U Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm.

Autor: Snežana Milovanov