AKTUELNO

Udruženje pekara Srbije već nekoliko meseci ima dosta problema.

Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije rekao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić na Pink TV da su sve učestaliji napadi na srpske pekare koji dolaze od spolja.

On je naveo da određene pekarske industrije koje u svom osnivačkom kapitalu imaju određene finansijske fondove iz inostranstva i koje ubrizgaju dosta novca u svoje firme. Na taj način one nadjačavaju srpske domaćine i male pekare i izazivaju poremećaj tržišta.

- Oni osvajaju tržište, ulaze u supermarkete i hipermarkete i tako počinju da potiskuju sve srpske pekare i dobre domaćine - navodi Pralica.

Kako je rekao u zadnje dve godine oni su uz pomoć uredbe Vlade Srbije, koja ograničava cenu hleba na zadovoljstvo svih građana, uspeli da sačuvaju industrijsko pekarstvo u Srbiji.

- Ono nam je jako bitno i mi ne smemo da dozvolimo da kroz neko mešetarenje i upliv stranog kapitala ovde izgubimo naše srpske domaćine - naglasio je Pralica.

Pralica je dodao da je ovo nije samo problem u pekarstvu već da sličan problem postoji i u mlekarstvu gde smo izgubili neke naše srpske domaćine, a imali smo problem i sa indrustrijom kvasca.

- Dođu strane firme otkupe naše koje su proizvodile recimo kvasac, potom zatvore te fabrike, a mi smo u zavisnosti od njih i od uvoza njihovih proizvoda i oni krenu da diktiraju cene - navodi Pralica.

Pralica je naglasio da se mora pokrenuti akcija kako bi se zaštitili naši srpski domaćini i srednji i mali proizvođači u oblasti pekarstva koji rade te poslove 20, 30 godina u okviru svojih gradova i regiona, varošica...

- Mi mormao pod hitno da promenimo učešće određenih preduzeća ponudama u supermarketima da ne dođemo do toga da jendo preduzeće koje ima dosta novca ulaže kapital, kupuje napada tržište, dampiguje cene .

Pralica je dodao da se Pekarska unija bori protiv amnormalno velikih marži na pekarskim proizvodima kod trgovinskih lanaca kojie idu između 80 i 85 odsto što je neprihvatljivo.

Parlica je reako da se iz pekarske unije nadaju da će uz pomoć vlade, premijera i ostalih moći da donosu neke odluke unapred kako bi zaštitili na prvom mestu građane pa onda i proizvođače kako bi mogli da posluju svi i da ne dođe do velikog poremećaja na tržištu.

Autor: Dalibor Stankov