AKTUELNO

Manifestacija „Lakim koracima do dobrog zdravlja“ u okviru nacionalne kampanje „Teži ravnoteži“ biće održana u subotu, 15. juna u 10 časova na Makiškoj strani Ade Ciganlije, na početku šetališta.

Tokom trajanja događaja predviđena je šetnja od 5.000 koraka, koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o važnosti fizičke aktivnosti, zdravih životnih navika i unapređenja fizičkog zdravlja. Učesnici će takođe imati prilliku da obave pregled na medicinskoj vagi koja pored telesne mase pruža detaljan uvid u mišićnu masu, procenat masti, potrebe bazalnog metabolizma i inteks telesne mase.

Šetnja, često zanemarena kao oblik vežbanja, može pomoći u izgradnji izdržljivosti, sagorevanju viška kalorija i poboljšanju zdravlja srca. Dnevna preporuka iznosi 10.000 koraka za postizanje opšteg zdravlja, dok je 5.000 koraka dnevno minimalno preporučljivo da počne da se smanjuje rizik od prevremenog umiranja iz bilo kojeg razloga. Šetnja pruža najbolje od oba sveta – fizičke koristi vežbanja i poboljšanje emocionalnog blagostanja. Redovno hodanje može pomoći u ublažavanju simptoma hroničnih mentalnih zdravstvenih stanja kao što su anksioznost i depresija.

Još jedna od prednosti šetnje je to što je pristupačna svima i ne zahteva posebnu opremu. Šetnja je jedan od najlakših i najpovoljnijih oblika fizičke aktivnosti, koju svaka osoba može da praktikuje.

Pridružite se zajedničkoj šetnji i učinite prvi korak ka boljem zdravlju. Vaše zdravlje je vaša budućnost – hajde da zajedno težimo ravnoteži!

Nacionalnu kampanju „Teži ravnoteži“ pokrenula je Privredna komora Srbije – Udruženje za prehrambenu industriju kao podršku Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Kampanja je prvenstveno okrenuta kontinuiranom informisanju građana o važnosti uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti u cilju postizanja dobrog javnog zdravlja stanovništva.

Autor: P. J.