AKTUELNO

Povodom nemilog događaja od 13. juna kada je majka učenika petog razreda krvnički pretukla nastavnicu biologije u beogradskoj Osnovnoj školi "Jovan Dučić", oglasili su se zajedničkim saopštenjem i roditelji učenika ove osmoletke.

Oni su pružili punu podršku napadnutoj nastavnici biologije i osudili agresivnu majku, za koju kažu i da je i ranije pravila probleme u školi. Sami su, kako navode, pre mesec dana bili svedoci njenog neprimerenog ponašanja na roditeljskom sastanku, kada je izvređala i verbalno napala tadašnjeg razrednog starešinu jer joj se nije odmah javila na privatni broj telefona.

Nedugo zatim razredna je napustila odeljenje i prelazi da radi u drugu školu, naveli su roditelji u saopštenju koje prenosimo u celosti:

Nezadovoljna zaključenom ocenom iz biologije, majka učenika petog razreda je došla kod nastavnice biologije na otvorena vrata. Razgovor je započeo u odeljku predviđenom za prijem roditelja nakon čega odlaze u kabinet za biologiju kako bi nastavnica majci detaljno objasnila zašto dete ima tu ocenu koja je zaključena i pokazala njegov učinak tokom cele godine kroz ocene u elektronskom dnevniku i evidenciji nastavnice.

Nakon toga majka napušta prostorije kabineta biologije, da bi se posle samo nekoliko trenutaka vratila u kabinet, zalupila vratima i započela fizički i verbalni obračun sa nastavnicom biologije. Kada je “obavila posao” zbog kog je došla, majka napušta kabinet, a nastavnica, na očigled dece u hodnicima, doziva u pomoć.

Foto: Pixabay.com

Izlazak nastavnice iz kabenita izaziva strah, paniku i uznemirenost sve prisutne dece koja su je videla u takvom stanju, sa vidnim povredama na telu i psihički potpuno rastrojenu. Čim je vest odjeknula u školskim grupama, i kada su svi roditelji žustro osudili ponašanje majke, ona je grupe napustila.

Ovo nije prvi put da majka ovog učenika izaziva incidente u našoj školi. Pre nekoliko meseci svi smo bili svedoci njenog neprimerenog ponašanja na roditeljskom sastanku, kada je izvređala i verbalno napala tadašnjeg razrednog starešinu iz razloga što joj se odmah nije javila na privatni broj telefona kada ju je pozvala u toku radnog vremena (nastave), gde nedugo zatim razredni starešina napušta odeljenje i prelazi da radi u drugu školu.

Prema dobijenim informacijama od kolega iz sveta sporta, ista ta žena je i tokom svoje sportske karijere ispoljavala bahatost u sportskom klubu svog oca, o čemu su mediji svojevremeno i pisali.

Mi, veoma zabrninuti roditelji dece koja pohađaju osnovnu školu "Jovan Dučić" očekujemo hitnu reakciju svih nadležnih institucija. Roditelji, a i deca, su u opravdanom strahu od mogućih reakcija u slučaju postojanja bilo kakvog "nezadovoljstva" ove majke ili njenog deteta. Ne želimo da strahujemo za bezbednost svoje dece, kao ni za živote onih koji su im tokom školovanja drugi roditelji, a to su njihovi nastavnici.

Takođe, pružamo punu podršku povređenoj nastavnici, veoma poštovanoj od strane kolega i omiljenoj među decom već generacijama, u daljoj borbi kao i snagu za što brži i bezbolniji oporavak - naveli su roditelji učenika OŠ "Jovan Dučić" u saopštenju.

Oni su najavili i da je za danas u 17 časova organizovan skup u dvorištu škole "Jovan Dučić" kao vid podrške žrtvi nasilja nastavnici biologije, kao i svim prosvetnim radnicima koji prolaze kroz verbalne i fizičke napade od strane "nezadovoljnih" roditelja.

Podsetimo, žena osumnjičena da je pretukla nastavnicu biologije iz OŠ "Jovan Dučić", uhapšena je danas i zadržana po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Njoj se stavljaju na teret krivična dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti.

Autor: Aleksandra Aras