AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da se u naredna dva sata ponegde u Šumadiji i Pomoravlju, u Sremu i u Bačkoj, kao i u Beogradu očekuje lokalni razvoj oblačnosti, kao i pljuskovi sa grmljavinom.

- U naredna dva sata ponegde u Šumadiji i Pomoravlju, kao i u Sremu i Bačkoj, uz lokalni razvoj oblačnosti, pljuskovi sa grmljavinom. U pojedinim delovima Beograda kratkotrajan pljusak sa grmljavinom - stoji u RHMZ najavi.

Sledeće nedelje osetno toplije

Sutra (17.06.) promenljivo oblačno u većem delu sa dužim sunčanim intervalima, a tek ponegde u zapadnim, centralnim i južnim predelima uz lokalni razvoj oblačnosti i sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom.

Od utorka temperature od 31 - 35 stepeni

Od utorka (18.06.) u celoj Srbiji biti pretežno sunčano i vrlo toplo sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 °S, a od srede (19.06.) i iznad 35 °S. U urbanim sredinama tropske noći.

Podsetimo, toplotni talas u nekim delovima Srbije počeo je već danas. Republički hidrometeorološki zavod obojio je celu zemlju u crveno, izdajući upozorenje na veoma opasnu vremensku pojavu u trajanju od najmanje pet dana. Temperature narednih dana biće veoma visoke, dok će sredinom nedelje dostizati skoro 40 stepeni.

Kako upozorava RHMZ, toplotni talas počeo je već danas u istočnoj Srbiji.

Ipak, cela zemlja je obojena u crveno, što znači da je na snazi upozorenje za veoma opasnu vremensku pojavu. Toplotni talas trajaće najmanje 5 dana. RHMZ apeluje na građane da budu veoma obazrivi i prate saopštenja o prognozi vremena.

Toplotni talas počinje sutra u dva dela Srbije:

Banatu

Kosovu i Metohiji

U utorak toplotni talas zahvatiće i ostale delove zemlje:

Bačku

Srem

Beograd

Zapadnu Srbiju

Šumadiju

Pomoravlje

Jugoistočnu Srbiju

Jugozapadnu Srbiju

Visok UV indeks

UV indeksa ima više od 11, a na toj skali oni su predstavljeni različitim bojama. Dok su oni od 0 do 2 niski i zeleni, oni preko 11 su ljubičasti i ekstremno visoki.

Situacija će i sutra u Srbiji biti veoma slična današnjoj, dok će u utorak čak 10 gradova biti obojeno u jarko crvenu boju, što znači da će UV indeks biti veoma visok, te je potreban veći oprez kada ste na suncu.

Autor: Dalibor Stankov