AKTUELNO

Kompanija Rio Tinto objavila je radne nacrte studija o proceni utiacaja na životnu sredinu za projekat "Jadar" u čijoj izradi je tokom 6 i po godina učestvovalo više od 100 domaćih i međunarodnih stručnjaka, uključujući i 40 univerzitetskih profesora sa 10 fakulteta.

Njihov zaključak je da se projekat "Jadar" može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i Evropske unije.

Međutim, u javnosti i dalje ima izvesnih nedoumica, a protivnici projekta ponavljaju stare optužbe iako su u studijama one opovrgnute činjenicama.

Prof. dr Aleksandar Jovović, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i rukovodilac dve od tri studija o proceni ekološkog uticaja projekta "Jadar", izneo je zaključke pomenute studije.

Studije kažu da rudnik, poljoprivreda, turizam i stanovništvo mogu zajedno da žive vrlo dobro. Nema nikakvih ekoloških problema -rekao je Jovović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovović se osvrnuo na navode raznih političara kako ovaj projekat može imati dalekosežne negativne posledice po životnu sredinu.

Znamo gde je granica politikanstva i čini mi se da je to, nažalost, postala tema oko ovog projekta, a ne ozbiljna rasprava. Kada bi ozbiljna rasprava stvarno započela ukinula bi ovo politikanstvo. Jedino je rešenje da stručni ljudi ovo pročitaju, jer narod neće imati ni vremena ni živaca da čita 2.000 strana -rekao je Jovović, pa dodao:
Ova studija je sastavni deo tehničke dokumentacije. Šta god da radite i gradite potrebna je ova studija koja govori o mehanizmu procene uticaja na životnu sredinu -rekao je Jovović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jovanović je zaključio da nikakve opasnosti po zagađenje prirodne sredine ne postoji.

Francuska i Austrija svoje litijumske projekte razvijaju u zonama koje se zovu Natura 2000, što su strogo zaštićene biološke zone, to vam dovoljno govori. Ovaj projekat postoji 20 godina i studije su započete još 2004. Mi smo ovu temu pretvorili od "Supermena" do katastrofe bez ikakvih činjenica. Ova negativna kampanja koja je vođena iz ne znam kojih razloga, dovelo je do toga da pate ozbiljni naučni kapaciteti Srbije -rekao je Jovanović.

Autor: Iva Besarabić