AKTUELNO

Sve više turista se odlučuje da sebi finansijski olakša teret putovanja, pa uzima u obzir nešto pristupačniji vid turizma - kampovanje, a Grčka je idealan kandidat za takvu odluku.

Kako se približava letnja sezona, postajemo svesni da je pronalazak idealnog letovanja naporan, a i skup zadatak. Ukoliko ste ljubitelj prirode i čistog vazduha, a spremni ste na minimalne kompromise, možda je rešenje u kampovanju, ali ne onako napornom koliko ga pamtimo.

Koncept kampovanja je daleko od nečeg revolucionarnog, ali je vremenom uspeo da se razvije do novih granica i spoji najbolje od dva sveta, pa je, u skladu sa tim, dobio i svoju podvrstu, popularno nazvanu „glamping“.

Glamping, poznat i kao luksuzno ili glamurozno kampovanje, predstavlja aktivni odmor koji omogućava da uživate u prirodi pošteđeni loših strana tradicionalnog kampovanja. S obzirom na to da je reč o pogodnostima kakve postoje u najskupljim hotelima, uz neprikosnoveni pristup prirodi, glamping je spoj luksuza i jednostavnosti.

Današnji kampovi širom teritorije Grčke pružaju sve pogodnosti koje možete naći i u hotelskom i apartmanskom smeštaju. Svaki kamp ima toalet i električnu energiju, koji predstavljaju osnovu za potpuno funkcionalan odmor, a mnogi imaju i dodatne prostorije kao što su prostorije za previjanje beba, kabine prilagođene osobama s invaliditetom i slično.

Većina kampova danas nudi i kuhinje, veš mašine, roštilj, kupatila, prostorije za pranje posuđa, frižidere, tuševe s toplom vodom. Neki kampovi imaju barove i restorane, pa i bankomate, supermarkete, pekare i besplatan bežični internet.

Ovaj kamp se nalazi na nekoliko koraka od plaže Kastelo na Sitoniji i nudi smeštaj sa popločanim dvorištem, kao i bar. Svaka od jedinica poseduje klima-uređaj, sopstveno kupatilo i stabilan internet.

Najbliži aerodrom je Aerodrom Solun, na 103 kilometra od objekta, a ukoliko ste zainteresovani da obiđete više plaža, na 2,4 kilometra od samog kampa se nalazi i plaža Lagomandra.

Ono što posetioci ističu kao najveću prednost ovog kampa jeste prilagođenost celog kompleksa deci i mogućnost organizovanja najrazličitijih aktivnosti u sklopu kampa. Uz doplatu možete uživati u čarima tenisa, stonog tenisa, pa čak i jahanja. Svaka jedinica je opremljena sa funkcionalnim klima uređajem.

Ova lokacija se posebno dopada parovima, koji joj daju najvišu ocenu prilikom putovanja udvoje.

Kamp „Odysseia Camping & Bungalows“, Paralija, Katerini

Ukupna površina kampa je 40.000 metara kvadratna i sadrži 120 mesta za kamping kućice ispod drvoreda sa gustom hladovinom za postavljanje šatora i kamping kućica, a obezbeđeni su struja, voda i tuševi.

Za sve one koji ne žele da se odreknu udobnosti, u ponudi su potpuno opremljeni prostrani bungalovi za tri osobe koji imaju: klima-uređaj, kuhinju, frižider, televizor sa satelitskim programima, Tuš/WC, terasu i vrt. Sam kompleks poseduje više barova, odbojkaški teren, restoran, mini market, kao i igraonicu za decu.

Plaža Korinu nalazi se samo osam kilometara od Katerinija i čini je jednim od najpopularnijih pravaca za turiste u okolnoj oblasti. Poseduje prostranu peskovitu plažu dugu više kilometara, posutu sitnim, čistim peskom i plitkom vodom i poslednjih godina je nagrađena “Plavom zastavom”.

Postoji autobuska linija do Katerinija, na svakih sat vremena, kao i redovna linija ka okolnim mestima. Udaljenost od soluna iznosi 65 kilometara, a Olimp je udaljen samo 30 kilometara.

Kamp „Camping Mithimna“, Drapanias, Krit

Kućni red dopušta male dodatne šatore, kampere, motorne kućice do osam metara i četiri tone, vlastite brodove, te aktivnosti poput skijanja na vodi i jedrenja na dasci. Objekat se nalazi na obali i nudi restorane, barove i veći broj prodavnica. Pružaju se usluge pranja i sušenja odeće, a dostupan je i WiFi.

Gosti mogu koristiti zajedničke kuhinje i roštilje, te javna kupatila sa tuševima vrućom i hladnom vodom. Moguće je povesti svog ljubimca u ovaj kamp.

Rekreacije uključuju ribolov, snorkeling, odbojku na plaži, jedrenje, bilijar, skijanje, brdski biciklizam i najam bicikala. Za decu postoje igrališta na otvorenom. Smeštaj uključuje planinske kolibe, nameštene šatore, vikendice, apartmane i turističke i sezonske parcele. Psi su dozvoljeni kao ljubimci, sa povodcem.

Sva kupatila su zajednička, i poseduju vruću vodu. Možete iznajmiti frižider, skuter ili prostoriju sa klima uređajem.

Ono što ovaj kamper posebno čini interesantnim jeste njegova cena. U perodu od prvog jula do 31. septembra noćenje u ovom kampu iznosi osam evra za odrasle, četiri evra za decu, a iznajmljivanje kampera osam evra.

Autor: Iva Besarabić