AKTUELNO

Tokom letnjih meseci je naša koža najviše izložena sunčevom zračenju koje može biti veoma štetno. Od uticaja UV zračenja gotovo je nemoguće pobeći, ali postoje načini na koje se možemo zaštititi od njih.

Dr Bojana Novović, dermatovenerolog gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti, skrenula je pažnu da moramo voditi računa o koži tokom ovih vrelih dana.

U ovim danima je visok indeks UV zračenja, jer je naišao toplotni talas i zbog toga je naš organizam ugrožen. Pre svega je koža na udaru sunčevih zraka i postoji veliki rizik od opekotina. Preporuka je da ljudi korist visok zaštitni faktor kako bi se ovo sprečilo -rekla je Novović

Novović je objasnila koji periodi dana su najopasniji za izlaganje suncu.

Možemo biti napolju u ranim jutarnjim satima, pre 9 časova i nakon 16 časova -rekla je Novović.

Foto: TV Pink Printscreen

Novović je istakla i kako se najbolje zaštititi tokom predstojećih dana.

Treba najpre nositi šešire sa širokim obodom za zaštitu glave. takođe odeća dugih rukava laganih tkanina svetlih boja. Bitno je unositi dosta tečnosti, a krema sa zaštitnim faktorom je obavezna. Nju treba nanositi na svaka dva sata, ako se zadržavamo češće na suncu -rekla je Novović.

Novović je skrenula pažnju na štetne posledica dugom izlaganja suncu u borbi da se postigne preplanuli ten.

Postoji taj trend preplanulog tela koji je prisutan i na svaki način se gleda da se izložimo suncu. Međutim UV zračenje je veoma štetno i na to treba skrenuti pažnju. Važno je preventivno delovati kako bi sprečili negativne posledice -rekla je Novović.

Autor: Iva Besarabić