AKTUELNO

U Beogradu je danas održana konferencija "Bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalnih tehnologija".

Konferencija o bezbednom i konstruktivnom korišćenju tehnologija je započela uvodnim obraćanjem, nakon čega su održane dve ključne panel diskusije gde se govorilo o problemima, rešenjima, ali i savetima za sigurno korišćenje mreža.

Naime, prva diskusija pod nazivom "Mudar i Siguran Klik" počela je nešto posle 10 sati i okupila je eksperte iz oblasti informacionih tehnologija i obrazovanja, uključujući državnog sekretara Milana Dobrijevića, ministra prosvete Slavicu Đukić Dejanović, kao i generalnog direktora Mtel Bosna i Hercegovina Jelenu Trivan.

Druga panel diskusija, nazvana "Mrak Interneta", bavila se tamnijom stranom interneta i počela u 10.50 sati.

Diskusija je uključivala teme kao što su visokotehnološki kriminal i zaštita dece na internetu, sa učesnicima kao što su edukatorka Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu Sandra Bakić, Gordana Ćalić, kriminalistički inspektora u Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, i influenserka Ruža Rupić.

"Rekla bih da je znanje ključ za sprečavanje mnogih kriznih situacija i njihovo rano prepoznavanje i adekvatno reagovanje. Obrazovni sistem mora biti uključen i pratiti nešto što su izuzetno značajne moderne tehnologije. I u školi i van škole vršnjačko nasilje koristi moderne tehnologije sve češće. Naš cilj je prevencija. Ministarstvo je donelo izmene i dopune zakona i obrazovanju, koje regulišu digitalno nasilje, ima ih mnogo više. Imam bogatije iskustvo kao terapeut i psihijatar nego kao ministar", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Deca pate i povlače se u sebe kada imaju neki problem ili su žrtve nasilja, a ono što je posebno teško jeste jer roditelji nemaju dovoljno vremena i ne osluškuju decu.

Tehnologija brzo napreduje i ostavlja nas iza sebe, pa je jedno od pitanja bilo i da li je potrebno svakodnevno edukovanje roditelja, kao i da li zabrane u vaspitavanju imaju uticaja kada je ograničavanje korišćenja interneta u pitanju. Roditelji greše jer deca namju poverenja u njih. Roditelji koji su pretenciozni i preambiciozni ne dozvoljavaju da je dete nekad u pravu. Najveći broj roditelja greši u tome što nemaju dovoljno vremena da zaista razgovaraju sa detetom", rekla je Đukić Dejanović.

Autor: Dubravka Bošković