AKTUELNO

U prethodnim danima u Beogradu su se dogodila tri velika požara u kojma su posledice velika materijalna šteta, i gde na sreću povređenih nije bilo.

O tome šta su najčešći uzroci letnjih požara, za Novo jutro TV PINK, govorili su načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Milorad Spasojević i komandant ronilačke jedinice Žandarmerije potpukovnik Bojan Škrbić.

Spasojević je rekao da požari na građevinskim objektima nemaju određeni period kada se češće pojavljuju i kada su učestaliji, i građani moraju biti svesni da se požari dešavaju u toku cele godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Po našim procenama uzroci požara u poslednjim danima bili su preopterećenje električnih energija. Bez obzira što nije grejna sezona, požari uvek mogu nastati pri preopterećenju naših električnih uređaja. Ako preopterećujemo instalacije u stanu - rekao je Spasojević.

Kako kaže, problem je slobodno vreme razvoja požara. Dodaje da je od momenta dojave jedinica bila na licu mesta za 4 minuta, ali tada je požar već bio razbuktan.

- Beograd jeste urbanizovan i gradi se na velikim površinama, ali ljudi preopterećuju prostor koji treba da koriste vatrogasna vozila. Imali smo mogućnost, i ekipe su odmah krenule sa gašenjem požara - rekao je Spasojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su kupanja u pitanju u letnjem periodu, komandant ronilačke jedinice Žandarmerije potpukovnik Bojan Škrbić, rekao je da se oni bave i preventivnim radom, koji se sastoji od gostovanja u emisijama i informisanja građana.

- Skoro svakodnevno imamo intervencije u Beogradu, na kupalištima. Razlozi su razni kada je utapanje u pitanju. Jedan od najvećih razloga je ljudska nepažnja - rekao je on.

Autor: Aleksandra Aras