AKTUELNO

Stara planina, jedan od najlepših planinskih masiva u Srbiji, predstavlja savršenu destinaciju za sve ljubitelje prirode, avanture, ali i luksuznog odmora.

Ova planina, koja se prostire na istočnom delu Srbije, nudi spektakularne pejzaže, bogatu floru i faunu, kao i brojne mogućnosti za aktivan odmor. Njena glavne obeležja uključuju prelepe vodopade, kao što su vodopad Tupavica i vodopad Piljski, koji su pravi raj za ljubitelje prirode i fotografije. Planinarske staze, koje prolaze kroz gustu šumu i prelaze preko planinskih vrhova, pružaju nezaboravne avanture za iskusne planinare, ali i za one koji žele lagane šetnje kroz prirodu.

Foto: Privatna arhiva

Hotelski smeštaj na Staroj planini zadovoljava sve potrebe turista, od luksuznog hotela sa spa centrom do udobnih planinskih kućica i apartmana. Jedan od najpoznatijih hotela je Stara Planina Hotel & Spa, koji nudi vrhunski smeštaj sa svim modernim pogodnostima, uključujući wellness i spa centar, bazen, i restorane sa lokalnim i internacionalnim jelima. Za one koji traže autentičniji doživljaj na Jabučkom ravništu, pored hotela Stara Planina, su i hotel Babin zub i Planinarski Dom Midžor. Dostupne su i brojne planinske kućice i apartmani koji pružaju udobnost.

Foto: Privatna arhiva

U toku je i promotivna letnja akcija SP Resorta, a više informacija možete pronaći na LINKU

Stara planina se ponosi svojim najvišim vrhom, Midžorom, koji se uzdiže na visini od 2.169 metara. Uspon na Midžor je nezaobilazna avantura za sve ljubitelje planinarenja, pružajući spektakularne panorame i osećaj osvajanja jednog od najviših vrhova Srbije. Staza do Midžora je pogodna za sve nivoe planinara, od iskusnih alpinista do rekreativaca koji žele laganu šetnju kroz netaknutu prirodu.

Pored planinarenja, ova srpska lepotica nudi i druge aktivnosti poput skijanja na ski centru Babin Zub, biciklizma, paraglajdinga i ribolova u planinskim potocima. Zimi, skijaši i snowboarderi mogu uživati na uređenim stazama, dok leti ljubitelji avantura mogu istraživati brojne biciklističke i pešačke staze, te se okušati u jahanju ili istraživanju lokalne flore i faune.

Foto: Privatna arhiva

Gastronomska ponuda Stare planine oduševljava svakog posetioca. U ponudi su  tradicionalna jela pripremljena od svežih, lokalnih sastojaka. Posebno su popularna jela od divljači, pastrmke iz planinskih potoka, kao i sir i kajmak iz domaće proizvodnje. Rakija, kao nezaobilazni deo srpske tradicije, može se probati, kako u hotelu Stara Planina, tako i u mnogim seoskim domaćinstvima, gde posetioci mogu doživeti pravu atmosferu srpskog sela.

Foto: Privatna arhiva

Stara planina jednostavno je destinacija koja nudi nešto za svakoga. Bilo da tražite avanturu u prirodi, luksuzan odmor ili autentično iskustvo srpske kulture i tradicije, ova planina će ispuniti sva vaša očekivanja.

Njeni prelepi pejzaži, bogata gastronomska ponuda, i vrhunski hotelski smeštaj čine je idealnom destinacijom za sve one koji žele da pobegnu od gradske vreve i uživaju u prirodi i miru. Stara planina je mesto koje će vam pružiti nezaboravne trenutke i želju da se vratite ponovo.

Autor: Marija Radić