AKTUELNO

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Hajlbronu pored Štutgarta otvorio Vidovdanske dečije sportske igre na kojima je učestvuje oko hiljadu mališana, učenika srpskih dopunskih škola u pokrajini Baden Virtemberg. Ova manifestacija, koju organizuje Generalni konzulat u Štutgartu u saradnji sa nastavnicima Srpske dopunske škole, ima izuzetno važnu ulogu u životima naše dece koja žive u inostranstvu.

Ministar je pohvalio učesnike istakavši da sport nije samo prilika da se takmiče i zabave, već i način da razviju timski duh, fer plej i zdrav način života.

- Kroz sport učimo da poštujemo jedni druge, da radimo zajedno i da se trudimo da budemo najbolji što možemo, rekao je Milićević i dodao da muje posebno drago što su učesnici igara brojni i u majicama sa grbom Srbije i u dresovima srpskih klubova. Važno je deco da, gde god živeli, negujete svoje korene i kulturu, i navijate za Srbiju i za Republiku Srpsku, da uvek pamtite da smo jedan narod i da reka Drina nije granica koja nas razdvaja, nego kičma koja nas spaja, podvukao je ministar.

On je dodao da je ponosan na to što deca vredno uče srpski jezik, kulturu i istoriju kroz Srpsku dopunsku školu.

- I kako u glas pevate našu himnu i srpske patriotske pesme. A jednog dana, kad završite škole i fakultete, očekujemo vas u matici Srbiji da se u nju trajno vratite i da u njoj primenite svoje znanje i iskustvo. Ne mogu da vam poželim dobrodošlicu u Srbiju, jernisam ja u Srbiji domaćin a vi gosti. Srbija je kuća svih nas i vi ste u Srbiji svoji u svojoj kući, zaključio je ministar Milićević.

Manifestaciju je organizovao Generalni konzul Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević u saradnji sa Tatjanom Hot, koordinatorkom Srpskih dopunskih škola Ministarstva prosvete Srbije.

Otvaranju Vidovdanskih igara prisutsvovala je i generalni konzul BiH u Štutgartu Vera Sajić, kao i generalni konzuli Srbije u Frankfurtu i Minhenu Aleksandar Đurđić i Božidar Vučurović.

Skup je podržao MTel, firma Telekoma Srbija za Zapadnu Evropu, koja podržava sve aktivnosti usmerene na očuvanje nacionalne kulture i identita među našim sunarodnicima u rasejanju. Na manifestaciji je bio prisutan i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Autor: Jovana Nerić