AKTUELNO

Jaka konvektivna oblačnost na području južnog Banata u narednih sat vremena uslovljavaće lokalno intenzivne pljuskove sa grmljavinom, pojavu grada i kratkotrajno jak i olujni vetar u zoni pljuska, naveo je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Upozorenje na visoke temperature

"Danas početak kratkotrajnog priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području. Maksimalna temperatura danas od 30 do 34 stepena, a sutra i u ponedelјak od 32 do 37 uz tropske noći u urbanim sredinama.

Upozorenje ne vremenske nepogode

U ponedelјak uveče i noću, kao i u utorak (1. i 2. jul) ponovo pojava grmlјavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", navodi se u upozorenju RHMZ.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji danas je na snazi žuti meteo alarm zbog visokih temperatura, a u juzgozapadnoj i istočnoj upaljeno je ovo upozorenje i zbog grmljavine. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno: Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Kako je objavio RHMZ, sutra će na snazi biti narandžasti meteo alarm zbog ekstremno visokih temperatura, a ovo upozorenje znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Autor: Aleksandra Aras