AKTUELNO

Jedan Valjevac se našao u nedoumici da li je potrebno da firma u kojoj radi podnosi prijavu na obavezno socijalno osiguranje (preko portala CROSO) onih koji obavljaju poslove po osnovu ugovora o delu ili autorskog ugovora, a osigurani su po drugom osnovu – zaposleni su kod drugog poslodavca iako su penzioneri.

Iz PIO fonda naglašavaju da je prijava na osiguranje osoba koje rade poslove za koje je predviđena isplata ugovorene naknade (ugovor o delu, autorski ugovor) vrši se samo kada je osiguranje po osnovu pomenutih ugovora jedino osiguranje, odnosno, kad nisu osigurani po nekom drugom osnovu, navode oni.

- Dakle, svi koji su zaposleni po osnovu ugovora o radu ne prijavljuju se na osiguranje po osnovu ugovora o delu ili autorskog ugovora. Međutim, starosni penzioneri koji su angažovani po osnovu ugovora o delu ili autorskog ugovora prijavljuju se na osiguranje (osim u slučaju kada je starosni penzioner istovremeno i zaposlen po ugovoru o radu). Naime, starosni penzioneri se mogu ponovo zaposliti, obavljati samostalnu delatnost ili raditi po ugovorima za koje je predviđena isplata ugovorene naknade, ostvariti staž nakon sticanja penzije i ukoliko su bili najmanje godinu dana u osiguranju, imaju pravo na ponovno određivanje penzije. Stoga se, u skladu sa navedenim, uredno vrši prijava na osiguranje takvih korisnika starosne penzije - dodaju.

Autor: Snežana Milovanov