AKTUELNO

Sledeće sedmice i dalje tropski toplo

U Srbiji se nastavlja toplotni talas, a pred nama je sunčan i vreo dan. Maksimalna temperatura biće danas od 33 do 37°C, u Beogradu do 35°C. U prilog ovakvom vremenu ide i termički visinski greben nad našim područjem, a u sklopu njega sa severa Afrike i stiže vrela vazdušna masa.

Istovremeno, nad severnim predelima Evrope nalazi se ciklon, sa svojim centrom iznad juga Skandinavije. U sklopu ovog ciklona prostire se veoma izražen hladni front, koji se preko centralne Evrope prostire sve do Alpa i severa Italije.

Ovaj hladni front danas će nastaviti put danas dalje na istok preko centralne Evrope i na svom putu donositi kišu i pljuskove sa grmljavinom, uz jače zahlađenje. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, naročito na području Poljske, Slovačke, Češke i Austrije, popodne i iznad Mađarske, Slovenije i severa Hrvatske.

U prethodna dva dana jake grmljavinske oluje pogodile su Nemačku i Švajcarsku.

Iza hladnog fronta pristiže i veoma sveža vazdušna masa sa Atlantika, pa je širom centralne Evrope vreme pravo jesenje, naročito u Alpima, gde u višim predelima pada i sneg.

Foto: sat24/meteociel

Na svom putu ka istoku, ovaj hladni front će značajno slabiti, ali će svojim perifernim i oslabljenim delom u noći ka ponedeljku stići do severa Srbije i doneti nešto veću količinu vlage.

Dakle, u noći između nedelje i ponedeljka u Vojvodini jači razvoj oblačnosti, a može doći i do pojave ređe pojave pljuska sa grmljavinom ili da konvektivni oblaci sa istoka Hrvatske, odnosno iz Slavonije stignu do Vojvodine i da pre svega Podunavlju u Bačkoj donese lokalne pljuskove sa grmljavinom, uz opasnost i od grmljavinskih oluja i nepogoda.

U ostalim predelima Srbije ostalo bi vedro.

Inače, i noć ka ponedeljku u Beogradu i u Vojvodini biće tropski topla, uz minimalne temperature iznad 20°C.

I u sedmici pred nama biće vedro, vrelo i tropski toplo vreme.

Foto: sat24/meteociel

Tokom većeg dela sedmice biće sunčano, dakle, nebo nad Srbijom biće uglavnom bez oblaka. Samo se u ponedeljak ujutro na severu Srbije očekuje više oblačnosti, na severu Vojvoine i dalje je moguća ređa pojava pljuska sa grmljavinom. Tokom dana u svim predelima Srbije biće sunčano. Kasnije posle podne na jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Maksimalna temperatura narednih dana biće od 33 do 37°C, u Beogradu oko 35°C, a tokom sledećeg vikenda uz vrednosti od 35 do 39°C.

Pred sam kraj sedmice na severu i zapadu Srbije pad temperature za par stepeni, uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom.

Prema trenutnim prognozama, 15. i 16. jula toplotni talas biće još intenzivniji, uz temperature u svim predelima iznad 35°C, na istoku Srbije i iznad 40°C, pa bi u Timočkoj i Negotinskoj Krajini, odnosno u Negotinu i u Zaječaru temperatura dostigla i 40-41°C.

Potom bi na severu i zapadu bilo malo prijatnije.

Prema trenutnim prognozama, pre 20. jula nema na vidiku da će doći do značajnijeg zahlađenja sa obilnijim padavinama.

Autor: Snežana Milovanov