AKTUELNO

Vatrogasci-spasioci juče su na Kaluđerskim barama u Nacionalnom parku Tara spasili starijeg muškarca koji se izgubio dok je šetao sa ženom. Spasioci stoga apeluju na sve posetioce, da nikako ne skreću sa obeleženih staza jer iako na prvi pogled pitoma, ali u svojim dubinama i vrletima i te kako divlja planina Tara, može da bude i te kako opasna.

- Planina Tara ima preko 300 kilometara obeleženih staza koje su predviđene za planinare i ljubitelje prirode. Upravo zbog avanturista koji se ogluše o upozorenja, često smo prinuđeni da intervenišemo, da spasemo veliki broj lica u tehničkim intervencijama. U pitanju je nepristupačan teren, pa se spasvanja vrše pomoću opreme za spašavanje, nosilima, pojasevima, da se spuštamo niz litice kako bismo im spasili živote, kaže za agenciju RINA Milisav Mijatović Javor - rendžer-spasilac NP Tara.

U slučajevima kada se avanturisti ogluše o upozorenja, vidno obeležena putokazima na planinni Tari, mogu snositi posledice.

- U okviru Nacionalnog parka Tara postoji pravilnik o unutrašnjem redu koji definiše gde i kada ljudi mogu da se kreću. Sve van obeleženih staza je kršenje tog pravilnika, za koji prestupnik može dobiti prekšajnu prijavu ukoliko angažujete spasilačke timove u NP Tara. Takođe, postoje kazne koje su predviđene podzakonkim aktima, gde ukoliko nemate licencu za vođenje grupe možete ugroziti i druga lica - dodao je on.

Evo šta je važno da znate pre planinarenja

Ono što spasioci prevashodno savetuju svim posetiocima na ovoj planini, svakako je da se upoznaju sa stazama kojima se kreću, a zatim i obaveste nekoga iz samog Nacionalnog parka, kako bi brzo reagovali u slučaju da im se nešto desi.

- Moraju nekome ostaviti podatke svog plana putovanja i predviđeno vreme kada bi se vratili kako bi u slučaju da nešto krene po zlu, spasilačke ekipe odmah se alarmirale i krenule u potragu, jer u slučaju da neko slomi nogu tokom pešačenja, pa čak i na plus 15 stepeni može dobiti hipotermiju. Čak i ukoliko su bezazlene neke povrede mogu dovesti do smrtnog ishoda. Uvek treba poneti, vodu, suvu odeću kao i pun telefon kako bi mogli da reagujete u nepredviđenim situacijama. Imali smo situacije gde zbog prevelike magle i snega majka i dete su se izgubili na 15 metara od glavnog puta, sve zbog panike, a mi smo morali da reagujemo - ističe spasilac NP Tara.

Autor: Snežana Milovanov