AKTUELNO

Širom Srbije danas je vedro i vrelo, a temperature u većem delu zemlje i u Beogradu dostižu 35°C, dok je u Ćupriji 36°C.

U toku poslepodneva na severu Vojvodine i na jugozapadu Srbije došlo je do razvoja oblačnosti.

Oko 17 časova jedan manji grmljavinski sistem nalazio se u blizini granice Srbije sa Mađarskom, ali sa mađarske strane i uslovljavao u tim predelima jače pljuskove sa grmljavinom. U narednih sat vremena ređa pojava pljuska sa grmljavinom, moguća je tek lokalno na krajnjem severu Bačke i to u pograničnom delu.

Istovremeno, do kraja dana lokalnih pljuskova sa grmljavinom može biti tek ponegde i na jugozapadu Srbije i to na širem području Novog Pazara i u planinskim predelima.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

U toku večeri i noći širom Srbije biće vedro, a u urbanim sredinama, u Beogradu i u Vojvodini i tropski toplo, jer se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C.

Od utorka do kraja sedmice očekuje se sunčano i tropski toplo vreme.

Maksimalna temperatura sutra od 34 do 38°C, a od srede od 35 do 39°C, dok će sledeće sedmice temperature biti u mnogim predelima Srbije oko 40°C.

U Beogradu, u Vojvodini i drugim većim urbanim sredinama očekuju se tropske noći, što znači da se minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, u Beogradu ni ispod 25°C.

Prema današnjim prognozama, nema na vidiku kada se očekuje značajnije zahlađenje sa padavinama, a ovaj vreo toplotni talas očekuje se najmanje bar do 20. jula.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako će toplotni talas biti praćen i veoma sušnim vremenom, uz deficit padavina, preporučuje se ogroman oprez da se ne pali vatra na otvorenom, zbog opasnosti od šumskih požara i niskog rastinja.

U narednih desetak dana vrednosti UV indeksa biće ekstremno visoki, pa u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

Zbog visokih temperatura postojaće opasnost od toplotnog udara i sunčanice, pa se treba pridrižavatis vih saveta doktora.

Autor: Aleksandra Aras