AKTUELNO

Imamo odgovor i šta da radite ako vam se staro i novo rešenje ne poklapaju

Porez na imovinu u Srbiji se plaća kvartalno, a treću ratu za 2024. godinu potrebno je izmiriti do 14. avgusta.

Šta da radite u slučaju da niste dobili rešenje o porezu na imovinu za ovu godinu?

Za početak, potrebno je da proverite da li vam je rešenje stiglo u eSanduče, o čemu smo i jutros pisali. U slučaju da vam se rešenje i dalje ne nalazi u eSandučetu, a trebalo je da ih prime svi Beograđani, osim onih koji žive na opštinama: Čukarica, Novi Beograd, Palilula i Voždovac, možete se obratiti Kancelariji za E-upravu putem kontakt forme.

- Postoji kontakt forma na portalu eUprave i na portalu lpa.gov.rs, što je portal svih lokalnih poreskih administracija u Srbiji gde se vode svi podaci za porez na imovinu i druge oblike javnih prihoda koje administriraju lokalni nivoi vlasti - istakla je gradska sekretarka za javne prihode Violeta Nićiforović za javni servis.

Takođe, za sva pitanja građani mogu da se obrate nadležnim opštinskim odeljenjima gradskog Sekretarijata za javne prihode, svakog dana od 08 do 14 časova, sredom se stranke primaju do 18.30 časova.

Stiglo vam je rešenje, a u prva dva kvartala ste platili manje?

Kako je poreski stručnjak Đerđ Pap pojasnio za Politiku u maju ove godine ako nije dobio rešenje o ovoj godini, onda je dužan da poresku obavezu izmiri na bazi prošlogodišnjeg zaduženja, odnosno treba kvartalno da uplati jednu četvrtinu ukupnog godišnjeg zaduženja iz prethodne godine.

- Ukoliko ne plati deo poreza na vreme, zaračunaće mu se srazmerni deo kamate za 2024. godinu, u ovom slučaju od 15. maja do kada je potrebno platiti ratu - pojasnio je Pap na primeru prošle rate.

U slučaju da vam se iznosi sa novog rešenja ne poklapaju sa starim, građani će biti u mogućnosti da doplate razliku bez kamate, navela je Niciforović. Razlika se doplaćuje u roku od 15 dana od prijema rešenja.

Kako smo preneli jutros, neke građane će ove godine zaista dočekati viši iznos poreza, a neke isti.

Violeta Nićiforović ukazuje da je osnovica za porez nepromenjena i da se sada plaća realni iznos poreza.

Naime, u prethodne dve godine poreska osnovica se povećala, a iznos poreza za uplatu bio je manji nego što je proizilazilo iz obračuna poreza. Sada toga nema, pa građani plaćaju pun iznos.

Gradska sekretarka je precizno objasnila kada je došlo do povećanja osnovice:

Godine 2022. propisano je da porez ne može biti veći od poreza za 2021, a osnovica je povećana. Za 2023. je povećanje poreza moglo da ide do 5 odsto, iako je osnovica povećana. Te 2022. i 2023. građani su plaćali manje nego što im je bio obračunat porez po poreskoj osnovici. To svako može videti u svom poreskom rešenju

Četvrta rata poreza na imovinu se plaća do 14. novembra.

Autor: Snežana Milovanov