AKTUELNO

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da vrućine na vozače utiču kao da su konzumirali alkohol.

Kako je rekao za Pink TV, svaki odlazak na put je rizičan, ukoliko ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se. 

Okanović kaže da istraživanja pokazuju da je vozač pod ovakvim vremenskim uslovima kao pod dejstvom alkohola, kao da je popio određenu količinu alkohola i to na nalaže da uložimo dodatni napor i da se kao vozači maksimalno usresredimo na saobraćaj.

Navodi da je svaki odlazak na put je rizičan, ukoliko ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se.   

Oprez se naročito preporučuje kada vozite porodicu na odmor.

- Sve što imate u životu vozite - i vašu suprugu i decu, a ako pogrešite može skupo da vas košta. Nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života". nemojte da dozvolite da zbog lažnog samopouzdanja i lažnog samodokazivanja da vi to možete da ostanete bez svoje porodice - ističe Okanović. 

On je rekao da onog trenutka ka da osetite prve zanke umora, na prvom bezbednom mestu stanite, odmorite se, nemojte da razmišljate dal i kasnite uapartman ili na plažu, samo razmišljajte o tome da budete bezbedni.

Okanović savetuje vozače da ako moraju da stanu na auto-putu, a to nije mesto poput pumpe, onda da se zaustave van zaustavne trake, ako je to moguće.

- Nemojte se zavaravati kafama, energetskim napicima jer to je kratkog daha jer već posle određenog vremena će nam biti još gore i simptomi umora će nam biti još veći. Kafe i energertski napici mogu da nam pomognu ali samo do prvog mesta za odmor - dodaje Okanović.

- Setite se Turaka koji voze 15 sati bez odmora, oni su najumorniji na našim putevima. Ako stanete na auto-putu, svi saputnici bi trebalo da izađu van kolovoza - kaže Okanović.

Napominje da ljudima treba objasniti da imamo uređaje koji prate koliko su vozači za volanom. Okanović kaže da ono što mi možemo da uradimo je da obezbedimo odmorišta.

Govoreći o kritičnim tačkama, kaže da Ibarska magistrala nije opterećena kao ranije, pa je samim tim i bezbednija.

Istakao je da lekari savetuju da se na svaka dva sata odmara, jer ako je vozač umoran, može biti samo umorniji u daljoj vožnji.

- Visoke temperature na vozača utiču kao alkohol. Savet je da pratite saobraćaj, bitno je da se fokusirate na saobraćaj - savetuje Okanović.

Autor: Dalibor Stankov