Osečina je od juče prestonica šljive, plavog blaga Srbije. Sajam šljiva se održava od 2006. godine, a manifestaciju je otvorila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević.
Predsednik opštine Nikola Tomić na otvraranju Sajma je poručio da je Osečina još pre vek i po izvozila sušenu šljivu, a danas domaćinstva i firme koje posluju u Podrgorini žive od prerade voća.
Foto: Pink.rs
Na štandovima su izloženi rakija, pekmez, sušena šljiva i jedinstveni kolač od šljive, koji se nakon kuvanja može čuvati i pet godina.
Foto: Pink.rs
Ispred Sportske hale kuvao se pekmez. Saznali smo da se od 150 kilograma sveže šljive, dobije oko 60 kilograma pekmeza. Pored njih, u kazanu se pekla rakija od "požegače", a majstor za rakiju otkriva da je najbolje da ima 50 do 52 stepena.
Foto: Pink.rs
Podgorina se ponosi Tešmanom Soldatovićem, trgovcem iz Bastava, koji je šljivu iz Osečine prvi plasirao na tržište.
Foto: Pink.rs
Autor: Snežana Milovanov